Herraväldet över Neukölln

Blodsbröder. I rollerna Ronald Zehrfeld, Oliver Masucci, Ludwig Trepte, Sami Nasser, Rauand Taleb, Emilio Sakraya, Veysel Gelin, Frederick Lau, Wasieh Taha och Kida Khodr Ramadan.Bild: Yle

"Tysklands Sopranos" har den kallats, betalkanalen TNT:s serie 4 Blocks, som handlar om den libanesiska maffiaklanen Hamady i Berlin. Berättarperspektivet (inifrån) gör liknelsen rimlig.

4 Blocks sänds i Yle TV1 söndagar kl. 22.00.

Toni Hamady (Kida Khodr Ramadan), är sin klans hövding, en man med sorgsna ögon, rufsigt skägg och gemytlig farbrorsrondör, en människa som verkligen ömsint älskar sin hustru och sin dotter. Och hatar det yrkesliv han måste leva och som består av att bevara klanens herravälde över knark- och sexhandeln i Neukölln, samt kassera in skyddspengar av barägare. Han är kriminell och förmögen till brutalt våld men hos honom syns också de förspillda möjligheterna till något annat, en förmåga att tåla det vanliga och sårbara.

Detsamma kan inte sägas om hans bror Abbas och svåger Latif, som spelas av två muskulösa rapartister, Veysel Gelin och Massiv alias Wasieh Taha, som också står för seriens musik. Tillsammans med lokala amatörer tillför de serien en övertygande närvaro av muskler och attityd. (Och steroider.)

Tyskarnas Chtulhus hotar att ta över territoriet med början nerifrån, småhandeln i Hasenheide och Görlitzer Park där afrikanska mellanhänder förser skolungdomar med rekreationsdroger. Där försöker också Hamady-klanens hantlangare, tonåringarna Issam (Emilio Sakraya) och Zeki (Rauand Taleb) komma upp sig i Hamady-klanens rangordning. Issam är egentligen mera intresserad av att göra rap om det han ser omkring sig, medan Zeki till sin pappas förtvivlan dras in allt mera i kriminaliteten. En dag dyker Tonis barndomsvän Vince (Frederick Lau) upp efter att ha varit försvunnen i många år. Men var, och varför kommer han tillbaka?

"Familjen är allt", säger Toni. "Vi kvinnor måste ställa upp för våra män", säger hans hustru Khalila (Maryam Zaree) – men frågan är hur mycket de längre själva tror på det, och hur långt de är beredda att gå.

Jag är inte särskilt intresserad av mafia-lore och kan inte bedöma om det här är något för dem som älskar just den. Men efter att ha sett tre delar av sex kommer jag absolut att se serien till slut. Jag hoppas att de tre brödernas hustrur (Zaree, Almila Bagriacik som Latifs fru Amara och Karolina Lodyga som Abbas polska fru Ewa) under seriens lopp skall få framträda tydligare i sina olika roller i tragedin.

Varning för rått våld dock, ljudet av hur det låter när knytnäven slår i näsbrosk är mycket drabbande – liksom den förfäran och medkänsla som de välskrivna och skickligt spelade karaktärerna lyckas inge åskådaren. Det här är inte tysk myskrim med tydligt artikulerande välbekanta skådespelare. Det här är mycket råare och sorgligare. Och mycket mera realistiskt. De libanesiska klanerna spelar i verkligheten en betydande roll i Berlins och en del andra europeiska städers organiserade brottslighet.

Manus av Hanno Hackfort, Bob Konrad och Richard Kropf, regi av Marvin Kren.

Pia Ingström Litteraturredaktör

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00