Herpes hos gravida kopplas till autism

Bild: Mostphotos

Könsherpes hos gravida ökar risken för autism hos barn, visar en ny amerikansk studie. Men resultatet ifrågasätts redan.

Aktiva utbrott av könsviruset HSV-2 i början av graviditeten skapar dubbelt så stor risk för kvinnor att föda barn med autism, skriver tidningen Dagens Hälsa. Resultatet kommer från en ny studie som har gjorts vid Columbia University i USA och finansierats av det norska Folkhälsoinstitutet. Studien har också publicerats i den mikrobiologiska tidskriften mSphere.

Forskarna tog blodprov på 412 mödrar till barn med autism och 462 mödrar till barn utan autism. Först 18 veckor in i graviditeten och sedan efter födseln.

"Vi tror att moderns immunförsvar mot HSV-2 skulle kunna störa fostrets utveckling av det centrala nervsystemet, vilket ökar risken för autism", skriver huvudförfattaren Milada Mahic i ett pressmeddelande från Colombia University.

Men forskningen ifrågasätts i USA.

– Analysen i den här studien har allvarliga brister, och datan stödjer inte de slutsatser som författarna gör, säger Matthew Pletcher, vice ordförande för autismorganisationen Autism Speaks, till CNN.

En av fem amerikanska kvinnor bär på viruset. 

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00