Herola och Hirvonen åkte urstarkt – vann lagsprinten på hemmaplan

Eero Hirvonen visade sin glädje efter att han vann spurtstriden. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Ilkka Herola och Eero Hirvonen ordnade en sällsynt segerfest på hemmaplan och höjde VM-temperaturen.

Lahtis

– Det här garanterar ingenting, säger Herola.

Glädjen och lättnaden gick att ta på när Eero Hirvonen susade över mållinjen. Ett segervrål rakt ut i Lahtisluften – och förhoppningar om nya framgångar i VM.

Hirvonen och Ilkka Herola ordnade Finlands första seger någonsin i en lagsprint i nordisk kombination. Det var dessutom den första blåvita triumfen i en lagtävling på tolv år.

– Bra att vi vann, mindre bra att segrarna inte har kommit tidigare, säger Herola och skrattar.

Båda två förhåller sig väldigt lugna till faktumet att förväntningarna inför VM i Seefeld har värmts upp ordentligt.

– Det är kul att det kommer lite press och att folk är intresserade. Då märker man att det här betyder något. För mig personligen ändras ingenting, säger Hirvonen.

– Det är bara bra att vi har höjt väntevärdet inför VM. Vi har visat att vi kan klara oss, men det här garanterar ingenting, säger Herola.

Trodde på pallplats

Med VM bakom hörnet verkar duon ha hittat formen. Förra helgens tävlingar i Klingenthal var mycket bra – Herola knep sin första pallplats för vintern – och nu fortsatte den positiva trenden.

Efter backmomentet hade duon en lucka på nästan en och en halv minut att ta in, men etapp för etapp åt finländarna in försprånget.

I lagsprinten kör vardera åkaren fem etapper och på den sista sträckan var sex lag med i segerkampen. Hirvonen åkte kyligt och hade klart högst fart på upploppet.

– Vi behövde inte diskutera i vilken ordning vi skulle åka. Eero har visat sin styrka i spurter tidigare. Om jag hade tippat resultat inför sista sträckan, hade jag trott på pallen för vår del, säger Herola.

– Ilkka är bättre på långspurter, men i ett sådant här spår är det svårt att skaka av sig motståndarna. Jag passade bättre och trodde på mig själv. Det var full gas hela vägen, säger Hirvonen.

När ett par motståndare krokade ihop på upploppet var segern hemma.

– Jag visste att innerspåret var bäst och det fungerade. Det blev lite stökigt, men det påverkade inte oss, säger Hirvonen.

"Tävlar mot de som är på plats"

Bara fem av de femton första i världscupsammandraget finns på plats i Lahtis. Bland annat det namnkunniga tyska landslaget är hemma och förbereder sig för VM.

Det bryr sig inte vinnarna om.

– Man tävlar mot de som är på plats. Så är det bara. Ibland är någon sjuk, ibland misslyckas någon. Säsongen är lång och man kan inte tävla överallt. Det här hör till sporten, säger Herola.

– Vi har haft medalj som målsättning ett bra tag i lagsprint och i dag räckte det så här långt. När man adderar tyskarna ändras förutsättningarna en aning, men med bra insatser finns möjligheten i Seefeld.

På söndag avgörs en individuell tävling i Lahtis. Efter det börjar de sista förberedelserna inför VM. Landslaget reser till mästerskapet om en vecka.

– Det var stort att få göra det här med Eero. Hela laget har fått bra signaler på sistone och det här ger mycket. Det känns utmärkt att få till det nu, säger Herola.

Resultat, lagsprint i kombination:

1) Finland (Ilkka Herola, Eero Hirvonen, 2) Norge + 0,2, 3) Österrike + 3,5, 4) Norge II + 6,0, 5) Japan +8,7, 6) Japan II 30,4.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46