Herlin är rikare än Trump

Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Varje år gör affärstidningen Forbes upp en lista på världens rikaste. I år finns sex finländare med på listan, en av dem är rikare än självaste Donald Trump.

Forbes lista finns rum för över 2200 miljardärer. Listan har vuxit sig längre sedan i fjol och har nu plats för sex finländare. Den rikaste av dem är Antti Herlin, direktör på Kone. Han sitter enligt Forbes på 2,4 miljarder dollar, vilket är 0,7 miljarder mer än i fjol.

Övriga stenrika finländare som återfinns på listan är Heikki Kyöstilä med sina 2,2 miljarder dollar, Antti Aarnio-Wihuri, 2 miljarder, Mika Anttonen 2 miljarder, Ilkka Herlin 1,6 miljarder och Ilona Herlin med 1,5 miljard. Alla de här namnen har ökat sin förmögenhet sedan i fjol, mycket tack vare utvecklingen på aktiemarknaden och dollarns försvagade ställning gentemot euron.

Som jämförelse kan nämnas Bill Gates som har 90 miljarder, och världens rikaste man, grundaren av Amazon Jeff Bezos med sina 112 miljarder. Donald Trump har enligt uppgifterna 1,3 miljarder och återfinns på plats 766. Antti Herlin finns på plats 544.

Med på listan finns också 32 svenskar, 15 norrmän och 10 danskar.

LVMH-magnaten Bernard Arnault är rikast i Europa med sina 71 miljarder dollar.

Rikaste kvinna på listan är Walmartägren Alice Walton 46 miljarder dollar.

Rikaste nordbo är H&M-ägaren Stefan Persson vars förmögenhet uppskattas till 16 miljarder dollar.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning