Henriksson vill se till att rådgivningarna för barn finns kvar

Bild: Ksf-arkiv/Evy Nickström

Regeringen måste se till att det finns mödra- och barnrådgivningar i alla kommuner också efter vårdreformen, kräver SFP:s partiledare Anna-Maja Henriksson.

Enligt regeringens förslag om valfrihet i vårdreformen får landskapen besluta om rådgivningar finns i vårdcentralerna eller om de behåller rådgivningarna som en del av sina affärsverk.

Henriksson ondgör sig över att Samlingspartibasen Petteri Orpo i tisdagens partiledaredebatt på MTV3 först deklarerade att regeringen inte förstör Arvo Ylppös arv, men sade sedan att rådgivningarna ska flyttas till vårdcentralerna.

– Rådgivningssystemet är en av Finlands bästa uppfinningar, och det får på inga villkor förstöras. Jag kräver att regeringspartierna entydigt lovar att man i alla Finlands kommuner även framöver får rådgivningstjänster nära dig, säger Henriksson i ett pressmeddelande.

Henriksson säger att avgiftsfriheten och bredden gör det finska rådgivningssystemet unikt.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning