Henriksson vill se till att rådgivningarna för barn finns kvar

Bild: Ksf-arkiv/Evy Nickström

Regeringen måste se till att det finns mödra- och barnrådgivningar i alla kommuner också efter vårdreformen, kräver SFP:s partiledare Anna-Maja Henriksson.

Enligt regeringens förslag om valfrihet i vårdreformen får landskapen besluta om rådgivningar finns i vårdcentralerna eller om de behåller rådgivningarna som en del av sina affärsverk.

Henriksson ondgör sig över att Samlingspartibasen Petteri Orpo i tisdagens partiledaredebatt på MTV3 först deklarerade att regeringen inte förstör Arvo Ylppös arv, men sade sedan att rådgivningarna ska flyttas till vårdcentralerna.

– Rådgivningssystemet är en av Finlands bästa uppfinningar, och det får på inga villkor förstöras. Jag kräver att regeringspartierna entydigt lovar att man i alla Finlands kommuner även framöver får rådgivningstjänster nära dig, säger Henriksson i ett pressmeddelande.

Henriksson säger att avgiftsfriheten och bredden gör det finska rådgivningssystemet unikt.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning