Henriksson vill se nolltolerans mot sexuella trakasserier i skolan

Bild: Martti Kainulainen

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson är bestört över uppgifterna om att elever vid Vasa Övningsskola har råkat ut för sexuella trakasserier.

Anna-Maja Henriksson (SFP) anser att det är viktigt att eleverna inte tiger om sina upplevelser. Genom att tala ut blir det möjligt att grundligt utreda vart och ett av fallen.

– Det måste bli en nolltolerans mot sexuella trakasserier. Det gäller i skolan, på arbetsplatser, vid sportanläggningar och i kulturlivet. Hela samhället måste vakna upp inför det här problemet, säger Henriksson.

Enligt henne är det viktigt att upplevelserna utreds också med tanke på de utpekades rättssäkerhet. Den medvetenhet som följt på #metoo-kampanjen får inte slarvas bort.

– Det här sänder signaler om en ny tid då de som har makt inte längre kan utnyttja människor i en svagare och utsatt ställning, samt att gamla attityder längre inte är acceptabla, säger Henriksson.

SFP:s ordförande säger att vi tillsammans kan förändra världen, attityderna och därigenom beteendemönster.

– Samtidigt som jag känner en stor sorg och bedrövelse över det som nu kommer fram i Vasa är det en lättnad för de drabbade att deras röster blir hörda och deras upplevelser tas på allvar, säger hon.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning