Henriksson vill sätta skattepengar på att omvända vaccinmotståndare

Anna-Maja Henriksson.Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

SFP:s partiledare Anna-Maja Henriksson föreslår ett treårigt vaccinationsupplysningsprojekt för att förbättra kunskaperna om vaccinationer, i synnerhet i Österbotten. Hon har lämnat in en budgetmotion där hon föreslår 100 000 euro för att öka upplysningen i Österbotten.

En utredning från Institutet för hälsa och välfärd (THL) visar att täckningsgraden mot mässling, påssjuka och röda hund ligger under 90 procent på många håll i Österbotten. Det gäller barn födda mellan åren 2012 och 2014.

Familjer i regionen har förhållit sig skeptiska till MPR-vaccinet som skyddar mot dessa sjukdomar på grund av eventuella bieffekter. I Jakobstadsregionen har endast ca 83 procent av barnen födda 2013 fått MPR-vaccinet.

– Siffran är alarmerande låg och har orsakat en hög smittorisk för till exempel mässling. För att vi ska uppnå en god vaccinationsnivå i hela landet behövs upplysning och effektiverad information, speciellt i Österbotten, säger Anna-Maja Henriksson i ett pressmeddelande.

För att smittorisken ska försvinna borde vaccinationsgraden vara 95 procent. I hela landet är genomsnittet nu 94,8 procent. 

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00