Henriksson till Sannfinländarna: Kom ut ur er svartvita bubbla!

Bild: lehtikuva/Heikki Saukkomaa

– Finland är inte framgångsrikt om vi isolerar oss från EU och den övriga världen, säger SFP:s partiledare Anna-Maja Henriksson under partikongressen i Helsingfors.

Det är inte bara Vasajouren som gäller. SFP vill lyfta fram utbildningen och starta en familjeledighetsreform, har många kritiska synpunkter på vårdreformen och tolererar inte en avvecklande Europapolitik. Det var budskapet i partiledaren Anna-Maja Henrikssons linjetal på SFP:s partidag i Helsingfors på lördagen.

Finska medier har framställt det som om SFP vore berett att gå in i regeringen bara Vasa centralsjukhus får omfattande jour. Med sitt linjetal visade partiledaren Anna-Maja Henriksson att så enkelt är det inte.

Hon underströk att alla människor är jämlika och att alla ska samma möjligheter till ett gott liv.

– Alla föds inte med samma möjligheter som andra. Vi vill ha ett samhälle där ingen lämnas ensam, där det finns ett skyddsnät som fångar upp dig om du faller – ett samhälle där alla har en plats. Den politik som landets regering nu för väcker inte ett djupare förtroende, sade Henriksson.

"Obegripligt sparobjekt"

Henriksson kallade nedskärningarna i utbildningen för ett av regeringens mest obegripliga sparobjekt och krävde att språkförsöket med frivillig skolsvenska dras tillbaka.

– Det är elevernas bästa vi ska tänka på då vi gör förnyelser i grundutbildningen. Inte Sannfinländarnas opinionssiffror!

Hon kritiserade regeringens hårda flyktingpolitik och nedskärningarna i biståndet som hon kallade förkastliga och inhumana. Regeringen drar mattan under dem som har det allra sämst ställt i världen, enligt Henriksson.

– Regeringen handlar helt inkonsekvent då den säger att man ska hjälpa människor på ort och ställe istället för att ta emot fler människor i nöd, samtidigt som man skär i biståndet.

"Inget hemmamammahat"

Hon krävde också en familjeledighetsreform och kritiserade "vissa – främst regeringspartier" för att ställa dagvård och vård av barn hemma mot varandra.

– Vår utrikesminister talar till och med om "hemmamammahat". Det handlar det verkligen inte om. Det här vittnar endast om att utrikesministern inte är beredd att föra den här diskussionen baserad på fakta. Det är synd.

Vårdreformen kritiserade Henriksson för att den inte svarar på de problem som är orsaken till att en reform behövs. Hon kritiserade också de planerade landskapen som onödiga och valfrihetsmodellen som byråkratiskt och ojämlikt.

– Men om vi ska ha landskap ska de ha något att säga till om. Landskapen bör ha egen beskattningsrätt och själva få bestämma hur de använder pengarna och hur och var det ordnas jour. Det måste handla om äkta självstyrelse, inte en förlängd arm till statsmakten.

"Sannf, kom ut ur er bubbla"

Till Sannfinländarnas partimöte i Jyväskylä skickade Henriksson en hälsning som hon riktade i synnerhet till partiordförandekandidaterna Sampo Terho och Jussi Halla-aho.

– Finland är inte framgångsrikt om vi isolerar oss från EU och den övriga världen, stänger dörren för invandrare och vänder ryggen till dem som har sämst ställt i världen. Däremot är Finland framgångsrikt genom att vara ett öppet, EU-positivt och mänskligt samhälle, där alla har en plats. Bästa sannfinländare, kom ut er svartvita bubbla! sade Henriksson på både svenska och finska.

Efteråt beskrev hon talet som en önskelista för Finlands framtid.

– De här frågorna är viktiga för oss och det kommer de att vara såväl i opposition som i framtiden när vi eventuellt är tillbaka i några regeringsförhandlingar. Vi vet ju inte när en sådan situation kan uppstå, förr eller senare. 

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning