Henriksson: Jakobstads dystra statistik är en väckarklocka

Bild: Markku Ulander

Jakobstad är värst i Svenskfinland när det gäller ungdomsbrottslighet, visar Yle-programmet Spotlights granskning. De vanligaste brotten är trafikrelaterade och den ökande droganvändningen antas vara en bakomliggande orsak.

Trafikförseelser, stöld, snatteri, skadegörelse och äventyrande av trafiksäkerheten toppar listan över brott som Jakobstadsungdomar gjort sig skyldiga till, framkommer ut Spotlight.

Spotlight granskade brott som har begåtts av personer under 18 år. Sammanlagt misstänktes minderåriga i 1 341 brott under åren 2011–2015.

Anna-Maja Henriksson (SFP), ordförande för Jakobstads stadsfullmäktige, säger att siffrorna vittnar om ett illabefinnande bland ungdomarna som måste tas på största allvar.

– Vi vet om att det finns problem och att det förekommer mycket inbrott, men kanske inte att det har varit relaterat till unga som mår dåligt. Den aspekten måste tas på allvar, säger hon.

Nu gäller det att få alla parter som är involverade i ungdomarnas vardag – skolan, vården, polisen och föräldrarna – att sitta ner vid samma bord, säger hon. Tillsammans måste man fundera över orsakerna till siffrorna och på vad man ska göra åt situationen.

– Den här statistiken är en väckarklocka som inte får tystna efter någon vecka, säger hon.

Spotlight har fått uppgifterna från Statistikcentralen och siffrorna visar att ungdomsbrottsligheten i Jakobstad har ökat sedan början av 2000-talet. Enligt Jakobstadspolisen beror ökningen på att droger är mer lättillgängliga för unga och att handeln sker mer öppet nuförtiden. Antalet brott har jämförts med hur många minderåriga som bor i kommunen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning