Henriksson: Slopa försöket med frivillig skolsvenska

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson uppmanar regeringen att lägga ned försöket med frivillig skolsvenska.Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson anser att det är hög tid att lägga ned det floppade språkförsöket som nu omfattar endast 450 skolelever i fyra kommuner.

– Det är dags för regeringen att inse att språkförsöket inte längre är motiverat att genomföra. Hela försöket håller på att bli en fars, säger Anna-Maja Henriksson.

I onsdags meddelade Jämsä stad att den drar sig ur språkförsöket på grund av bristande intresse då endast två elever ville delta i försöket. Tidigare i våras drog sig också Kaustby ur. De kommuner som fortfarande vill delta är Pieksämäki, Rovaniemi, Nyslott och Ylöjärvi.

Ursprungligen ville regeringen att 2 200 sjätteklassare skulle delta i försöket. Nu är det färre än 450 elever som vill delta.

- Empiriskt kommer inte det här försöket att ge ett resultat som har någon betydelse. Tvärtom riskerar det att försätta de elever som går med i försöket i en ojämlik situation i förhållande till andra elever i landet, säger Henriksson.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00