Henriksson: Skarvar och vitkindade gäss borde granskas på samma sätt

Justitieminister Anna-Maja Henriksson påminner om de skador som skarven orsakar, nu då diskussionen om vitkindad gås går het. Bild: Nina Ahtola

Miljöministeriet måste ta skarvfrågan på allvar, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson. Hon vill att det ska gå att bedriva skyddsjakt på både vitkindad gås och skarv.

De omfattande skador som vitkindade gäss orsakar inte minst på åkrar i östra Finland, har väckt diskussion den senaste tiden. I tisdags besökte miljöministern och lantbruksministern tillsammans Kides i Norra Karelen.

På en pressträff på onsdagen kommenterade justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) frågan – och påminde framför allt om också skarvens existens.

– Skarvar och vitkindade gäss borde nu granskas på samma sätt, säger hon.

Hon vill att vitkindad gås och skarv flyttas från naturskyddslagen till jaktlagen, vilket skulle möjliggöra skyddsjakt. Ytterligare åtgärder behövs också, tillägger hon, som skilda åkrar dit vitkindade gäss lockas eller att man oljar skarvägg i förebyggande syfte.

Henriksson ledde som riksdagsledamot en skarvarbetsgrupp för några år sedan. Hon menar att åtgärdsförslagen i den rapporten fortfarande är aktuella.

– Fast vi gjorde ett gediget arbete 2016 har saker och ting gått väldigt långsamt och skarvpopulationen är fortsättningsvis stor, säger Henriksson.

Senare tillsattes ytterligare en arbetsgrupp.

På frågan varför saken går så långsamt framåt, lägger Henriksson det huvudsakliga ansvaret på Miljöministeriet.

– Om det har gått så här många år när det inte händer så hemskt mycket och det finns en politisk vilja, delvis kan vi väl säga, så hänger mycket också på tjänstemannakåren. Jag tror att vi har ett behov här av att få Miljöministeriet att också ta den här saken på allvar. Man har varit väldigt försiktig hela tiden.

Läs också: Miljöministern beredd att öppna för jakt på vitkindad gås – om EU tillåter

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning