Henriksson: Sänk samfundsskatten för nystartade bolag

SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson säger bestämt nej till en del vänsterrösters krav på högre skatter för företag, konstaterade hon inför SPF:s fullmäktige på lördagen. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

SFP-ordföranden Anna-Maja Henriksson är öppen för skattesänkningar både för bolag och löntagare.

SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson vill se en reform av företagsbeskattningen för att Finland ska få fler investeringar.

Vid SFP:s partifullmäktige på lördagen sade Henriksson att skatter inte är ett självändamål utan ett medel.

–  Vi behöver inte högre skatter. I stället behöver vi ännu mer investeringar i Finland. Därför vi behöver vi göra Finland till ett ännu mer attraktivt land att investera i. Här är en konkurrenskraftig företagsbeskattning central för att vi ska klara oss i kampen om internationella etableringar. Vinster som investeras tillbaka i verksamheten borde därför beskattas med en lägre samfundsskattesats, till exempel 15 procent, sade Henriksson.

Henriksson föreslår även att start up-bolag kunde befrias från samfundsskatt de första 2–3 åren.

Inför partifullmäktige aviserade hon också en sänkning av inkomstskatten.

–  SFP har genomgående talat för en skattepolitik som ger vanliga löntagare mer i handen. Vi är öppna för att sänka skatten på arbete vid rätt tidpunkt. Nästa års ramria kan mycket väl vara den tidpunkten.

Henriksson säger att Finland bör ta sikte mot en sysselsättningsgrad på 78 procent och en årlig ökning av bruttonationalprodukten med två procent för att ge ekonomin en hållbar tillväxt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning