Henriksson: Riksdagen hinner knappast rösta om vårdreformen

Anna-Maja Henriksson med kollegerna i grundlagsutskottet Ilkka Kantola (SDP) och Tapani Tölli (C) inför utskottets presskonferens på fredagen. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson tror inte att den här riksdagen hinner rösta om vård- och landskapsreformen. Faller reformen landar den i en eller annan form på nästa regerings bord, säger hon i Yles program Morgonettan.

– Det finns väldigt lite tid, min gissning är att riksdagen inte hinner fatta beslut om reformen. Det finns fortfarande så pass stora frågor att lösa, och det är bara tre veckor kvar av den här riksdagen, säger SFP-ordföranden Anna-Maja Henriksson i Yles Morgonettan.

Hon sitter i grundlagsutskottet som på fredagen kom med ett enhälligt utlåtande om lagpaketet. Utskottet hittade 20 punkter som behöver justeras med tanke på grundlagsenligheten. Dessutom slår utskottet fast att det behövs en EU-notifikation om valfriheten för att undvika senare problem med EU:s konkurrensregler. Mycket återstår alltså att göra men tiden håller på att rinna ut.

– Det är en nästan omöjlig uppgift för social- och hälsovårdsutskottet, anser Henriksson.

Hon tror inte heller på sparmålet om tre miljarder. Enligt regeringen skulle reformen spara tre miljarder på sikt jämfört med den beräknade utgiftsökningen. Många har varit kritiska till uppskattningen. Också riksdagens finansutskott har kommit med ett kritiskt utlåtande. Skall man spara så mycket blir det svårt att trygga den grundlagsenliga rätten till vård, tror Henriksson.

– Att vi kunde spara så mycket är åtminstone för mig ett stort frågetecken. Oavsett vilken modell som väljs, säger Henriksson.

Henriksson kallar regeringens överenskommelse om hur reformen ska utformas för en ohelig lösning. Om valfrihetsbiten måste skjutas upp på grund av oklarhet med EU:s konkurrensregler tror Henriksson inte att Samlingspartiet är med på noterna.

– Samlingspartiet har hela tiden sagt att det inte blir några landskap utan vårdreform, och ingen vårdreform utan valfrihet. Allt hänger ihop och därför sitter vi nu här, kommenterar Henriksson.

Hon är ändå nöjd över att arbetet i grundlagsutskottet fungerat utan att det gått ideologi i arbetet, och att utskottet till slut var enhälligt.

– Det har förstås varit svåra veckor. Det är en stor helhet med mycket svåra frågor att lösa och ibland har det kanske verkat som om vissa sovit sin natt dåligt, säger Henriksson som ända tackar kollegerna i utskottet.

Faller reformen återfinns den på ett eller annat sätt på nästa regerings bord, tror Henriksson.

– Men det jobb som nu gjorts kommer man nog att kunna dra nytta av. Sedan gäller det att koncentrera sig på att förbättra det som inte fungerar i stället för på en ny förvaltningsmodell.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning