Henriksson öppnade partidagen: "Nu är SFP inte längre på fel plats"

– Välfärden ska skapas före den fördelas, säger SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson om regeringsprogrammet. Bild: SFP/Johan Hagström

– Det känns riktigt skönt att i år inte behöva skicka hälsningar till Sipiläs, Orpos och Soinis regering, inleder SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson partidagen och river ner en applåd då hon öppnar partidagen i Vasa.

– I går kändes det lite som att komma hem då jag tillsammans med vår nya minister för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist gick in på Justitieministeriet. Även om mitt nygamla arbetsrum fått lite ny inredning, säger färska justitieministern Anna-Maja Henriksson, som tidigare var justitieminister i Jyrki Katainens regering 2011- 2015.

Henriksson öppnade SFP:s partidag på lördag morgon. Hon ställer upp för omval till partiordförande på söndag.

Nu sitter SFP inte längre på fel plats, sammanfattar Henriksson både flytten till mitten av plenisalen i riksdagen och det faktum att SFP har återvänt till regeringen efter fyra år i opposition.

Att det kommer två ministrar till Justitieministeriet lär också ha retts upp snabbt, då en kanslichef snabbt tömt ett rum och överlåtit det till Thomas Blomqvist.

Läs också: Här är nya regeringens löften till finlandssvenskarna

"Det bästa programmet på länge"

Anna-Maja Henriksson ägnar en del av sitt tal åt att skjuta ner "olyckskorpar" som inte har trott på resultatet i regeringsförhandlingarna. Henriksson klassar programmet som det bästa på länge när det gäller bland annat rättstatsfrågor och svenska språket.

– För fyra år sen när regeringsprogrammet lanserades fick man med ljus och lykta söka efter förståelse för landets tvåspråkighet. Och här räknas inte försöket med frivillig skolsvenska ... som också senare torkade ut. Skillnaden mellan det nya och det gamla regeringsprogrammet är som natt och dag, säger Henriksson och räknar upp att nationalspråksstrategin ska uppdateras, Svenska teatern bli nationalscen och Folktinget får mer resurser.

– Till skillnad från den förra regeringsperioden konstateras det nu tydligt i regeringsprogrammet att vårdreformen ska garantera att högklassiga och kundorienterade tjänster tryggas jämlikt för finsk- och svenskspråkiga. Det står också tydligt utskrivet att det kan kräva särlösningar av språkliga skäl, säger Henriksson och nämner exempelvis Kårkulla.

– Mycket viktigt är också att en särlösning för vården i Nyland huvudstadsregionen och Helsingfors kommer att utredas.

"Litar på Andersson"

Henriksson sänder en hälsning till nya undervisningsministern Li Andersson (VF) om målsättningen att det andra inhemska språket ska bli obligatoriskt igen i studentexamen.

– Jag litar på att vår nya undervisningsminister kommer att se till att denna målsättning går framåt.

Läs också: Li Andersson: Problematiskt att göra studentsvenskan obligatorisk

Hon påpekar att regeringen lovat vidta "kraftfulla åtgärder" om inte sysselsättningen, och därmed statens intäkter, utvecklas som planerat.

– Välfärden ska skapas före den fördelas.

Henriksson konstaterar att SFP under våren behållit sitt mandat i Egentliga Finland, behållit mandatet i EU-parlamentet och blivit det största partiet i Vasa valkrets i riksdagsvalet. Hon ser möjligheter för SFP att växa ytterligare också i nya regioner.

– I Österbotten och Egentliga Finland gjorde vi det bästa valet sedan 1987. Valet innehöll också lite tristare besked då vi tyvärr miste en plats i Nylands valkrets, dessutom med en liten marginal, det handlade bara om cirka tusen röster.

– Då vi analyserar valresultatet är det värt att notera att vi faktiskt var närmast ett tionde riksdagsmandat vi varit sedan valet 2003.

Läs också: Regeringskällor: Osannolikt att studentsvenskan blir obligatorisk

Henriksson säger att partiet ska sätta särskild fokus på Nyland och Helsingfors.

– Metropolområdet kräver också nya sätt att jobba, inte minst via de sociala medierna både på svenska och finska, eftersom det inte är lika lätt att nå människorna inom huvudstadsregionen som det är på mindre orter. Här har till exempel riksdagsgruppens ordförande Anders Adlercreutz visat fint exempel.

– Vi ska också fortsätta med arbetet att etablera SFP i hela Finland. Vi behöver ha kandidater i allt fler kommuner i nästa kommunalval och det arbetet ska vi sätta i gång nu. För jag är helt säker att då människor ser att det i ens egen kommun går att rösta på en SFP-kandidat så kommer intresset att vakna ännu ytterligare.

[aricle_image index="2"]

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning