Henriksson kritiserar ÅA:s rektor

Anna-Maja Henriksson. Bild: Tor Wennström

SFP-basen Anna-Maja Henriksson är förvånad över det som Åbo Akademis rektor Mikko Hupa säger om flytten av barnträdgårdslärarutbildningen. Hon efterlyser en riktig dialog.

Förra fredagen bestämde ÅA-styrelsen att gå vidare med flytten av barnträdgårds-lärarutbildningen från Jakobstad till Vasa. I en SPT–artikel säger Mikko Hupa, rektor för Åbo Akademi, att man förde "många ingående diskussioner" med fullmäktigeordförande Anna-Maja Henriksson och styrelseordförande Peter Boström.

– Vi har tydligen olika uppfattning om vad en ingående diskussion är, säger Anna-Maja Henriksson.

– Den här frågan tar sig alltmer märkvärdiga vändningar. Det här är mycket tråkigt. Jag förstår faktiskt inte varför han återger det skedda som han gör, säger Henriksson och ger sin version av hur det gick till när hon i somras fick kännedom om ÅA:s planer.

"Oklokt beslut"

Som ny partiledare hade hon bett om en lunchträff med Hupa för att diskutera ÅA:s utmaningar rent allmänt. Träffen hölls i Helsingfors i slutet av juni.

– ÅA:s ordförande Marianne Stenius var också där. I slutet av mötet berättade de för mig om flyttplanerna. Jag sade att jag naturligtvis inte kan acceptera flytten och att jag tänker göra allt för att övertyga dem om att det inte är ett klokt beslut.

Efter mötet kopplade Henriksson in Peter Boström och stadsdirektör Kristina Stenman. Tillsammans skickade de ett brev till ÅA-styrelsen den åttonde juli. De fick inget svar.

Först kvällen innan

Det dröjde till kvällen innan styrelsemötet för åtta dagar sedan.

– Jag fick nys om att man skulle hålla mötet och försökte nå Stenius. Jag fick prata med henne morgonen före mötet. Men det var allt, säger Henriksson som är kritisk till Åbo Akademis ointresse att diskutera frågan med staden Jakobstad.

– Frågan har helt enkelt inte diskuterats ingående. Nu om någonsin vore det dags för den dialog som vi har efterlyst. Jag ser fram emot att rektor Hupa nu visar intresse för en grundlig diskussion runt samma bord. Det handlar om en viktig och stor fråga, säger Anna-Maja Henriksson.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03