Henriksson kräver förklaring av Lohela

– Vi gör finskan och svenskan en björntjänst om vi börjar övergå till engelska, säger Anna-Maja Henriksson Bild: Vesa Moilanen

Riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson (SFP) vill mobilisera den allsvenska riksdagsgruppen för att ta ställning mot talman Maria Lohelas (Sannf) beslut att kräva engelska under den svenska talmansvisiten.

– Det är bekymmersamt att talmannen valt att göra så här och välja engelska framför både svenska och finska. Jag tycker att det är skäl för den så kallade allsvenska riksdagsgruppen att träffas för att diskutera det här och hitta en gemensam linje, säger Henriksson som är ordförande för den svenska riksdagsgruppen.

Med den allsvenska riksdagsgruppen brukar man syfta till riksdagens svensk- och tvåspråkiga ledamöter, men Henriksson poängterar att alla riksdagsledamöter som aktivt vill jobba för ett tvåspråkigt Finland är välkomna.

– Det här är en fråga av sådan kaliber att det är viktigt att vi jobbar tillsammans på bred front. I gruppen har vi tidigare haft representanter från de flesta partier, förutom sannfinländarna. Bland centerpartister har det också varit tunt.

Henriksson säger att hon kommer att initiera ett möte under nästa vecka, så att de tillsammans kan bestämma hur de ska agera i frågan.

– Jag tror och hoppas att det här kommer att engagera. Det är frågan om en väsentlig linjeändring i en principiellt viktig fråga. Vi gör finskan och svenskan en björntjänst om vi börjar övergå till engelska. Därför måste vi signalera åt talmannen att vi kräver en förklaring.

Det var i torsdags som talmannen för Sveriges riksdag, Urban Ahlin, var på officiellt besök i riksdagen i Helsingfors. Det utrikespolitiska rundabordssamtalet som talmannen deltog i gick på engelska, i stället för på svenska som tidigare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning