"Jag vill tacka Sipilä för den bästa kvinnodagsgåvan någonsin"

Silvia Modig är riksdagsledamot. Bild: HBL-Arkiv/Richard Nordgren

Oppositionsledamöter jublar när vårdreformen faller.

Statsminister Juha Sipilä (C) lämnade på fredagen in regeringens avskedsbegäran efter att det blev klart att vårdreformen inte kommer att gå igenom. Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson anser att statsministern gör rätt beslut.

– Jag anser att Sipilä handlar konsekvent. Han har hela tiden sagt att regeringen måste uppnå resultat eller avgå, säger Henriksson.

Henriksson säger att hon visste att någonting är i görningen efter att hon på morgonen fick ett meddelande om att grundlagsutskottets möte hade inhiberats. Regeringens avgång kom som en överraskning, men nu i efterhand tycker Henriksson att det var logiskt eftersom vårdreformen har varit så viktig för regeringen.

– Sipilä har varit väldigt envis med att försöka forcera vårdreformen men han har varit dålig på att lyssna på grundlagsutskottet och har fått bakläxa av utskottet tre gånger.

Sannfinländarna godkände

Centerns Pekka Puska skyller i ett blogginlägg på regeringsparten Samlingspartiet för att vårdreformen föll. Henriksson säger att både Centern och Samlingspartiet måste se sig i spegeln.

– Nu går känslorna heta, men både Centern och Samlingspartiet är lika skyldiga. De har själva kopplat ihop landskapsreformen med valfriheten i vården och det var en olycklig kombination redan från början.

Henriksson påminner också om att Timo Soinis (Blå) dåvarande Sannfinländarna gav reformen grönt ljus, och att Blå framtid också har godkänt reformen trots att partiet har haft en lägre profil. Den största stötestenen var enligt Henriksson att reformen var för stor.

– SFP vill ha en enklare reform som tar fasta på problemen i vården i dag.

Spel inför valet

De grönas riksdagsledamot Ozan Yanar ser regeringens avgång som ett politiskt spel.

– Sipilä fäller regeringen en månad innan riksdagsvalet. Det här är ett trick efter att regeringspartiernas stöd har dalat, skriver Yanar på Twitter.

Yanar skriver att han inte kommer att sakna en regering som har skurit ner anslagen för utbildningen, som inte har respekterat mänskliga rättigheter och som har skurit i stödet till studerande, pensionärer och fattiga.

Nöjda reaktioner

Sipilä säger att han kan tänka sig att bjuda in alla riksdagspartier för att diskutera vårdreformens framtid. Behovet av en reform försvinner ingenstans, säger statsministern.

– Skulle det kanske ha lönat sig att göra det redan 2015? skriver Vänsterförbundets riksdagsledamot Paavo Arhinmäki på Twitter.

Att det är internationella kvinnodagen uppmärksammades också av oppositionen.

– Jag vill tacka statsminister Sipilä för den bästa kvinnodagsgåvan någonsin. Du förstod att rosor är passé, skriver Vänsterförbundets riksdagsledamot Silvia Modig på Twitter.

– Vårdreformen föll, regeringen avgår. Glad kvinnodag, skriver SDP:s vice ordförande Sanna Marin.

Vårdreformens problem kunde ha rättats till för länge sedan, men det giriga spelet slutade som i en vägg, skriver De grönas riksdagsledamot Ville Niinistö på Twitter.

– Det är på sätt och vis passande att den regering som har skurit lönerna i kvinnodominerade branscher och tillåtit utrikesministerns [Timo Soini, Blå] abortkommentarer avgår på internationella kvinnodagen, skriver Niinistö.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

6 saker att tänka på när du jämför lån

Mer läsning