Henriksson: Kommunerna måste få sköta socialvården

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Socialvården kräver lokalkännedom och ska vara människonära. Därför bör den skötas av kommunerna, anser SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson. Hon lyfte upp frågan på partiets kommundag i Tammerfors på lördagen.

– Jag är mycket orolig för vad som kommer att hända med socialvården om den ska skötas på landskapsnivå. Regeringen har redan glömt bort patienten i vårdreformen. Risken att den enskilda människan glöms bort också i socialvården är uppenbar, säger Henriksson i ett pressmeddelande.

Hon ser till exempel inte att landskapen skulle ha bättre kompetens än kommunerna kring hur hem- eller äldrevården ska arrangeras eller att de lättare skulle kunna garantera ett vattentätt förebyggande barnskydd. I socialvården behövs ett aktivt samarbete mellan offentliga, privata och tredje sektorn, anser Henriksson.

– Vi måste se till att våra unga får en god utbildning och har en meningsfull fritid, och tidigt upptäcka de som löper risk att marginaliseras. Sådana uppgifter klarar inte landskapen ensamma av att hålla reda på, utan här behövs kommunerna och den kunskap som finns samlad där, säger Henriksson.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03