Henriksson: "Kan vi nå en hög sysselsättning i Österbotten kan vi göra det i hela landet"

Enligt Anna–Maja Henriksson, SFP:s ordförande kan det inte samtidigt finnas lediga jobb och arbetslösa. Bild: [Linnea de la Chapelle/SPT ]

Nu ska de åtgärder som stärker sysselsättningen konkretiseras och målmedvetet genomföras, betonar SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson.

Enligt Henriksson är regeringens mål att höja sysselsättningsgraden till 75 procent helt central.

– Vår riksdagsgrupp håller sitt sommarmöte i Österbotten, där sysselsättningsgraden redan är kring 75 procent. Kan vi nå en hög sysselsättningsgrad här i Österbotten, så kan vi göra det i hela landet, säger Henriksson i ett pressmeddelande.

Hon säger att det handlar om att skapa goda verksamhetsförutsättningar för företag och satsa på infrastrukturen.

Lättare att anställa utlänningar

Enligt henne måste också arbetsmarknaden fungera bättre. För tillfället har vi många lediga jobb, men också många som är arbetslösa. Därför måste vi enligt Henriksson skapa morötter för att det ska vara lönsammare och lättare för folk att flytta efter ett jobb.

– Det borde också vara ekonomiskt mer sporrande att ta emot jobb som pensionär, om man själv vill extraknäcka lite.

Hon säger också att det måste blir lättare att anställa personer från andra länder, något som redan står i regeringsprogrammet.

Svenska riksdagsgruppens sommarmöte pågår onsdag och torsdag i Jakobstad. Förutom gruppens interna möten besöker gruppen på onsdag slipmaterialföretaget Mirka i Jeppo och Malmska sjukhuset i Jakobstad.

Svenska riksdagsgruppen består av SFP:s nio riksdagsledamöter och Ålands riksdagsledamot.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning