Henriksson: Käbblet kring aktiveringsmodellen har blivit en fars

Anna-Maja Henriksson, SFP:s partiordförande.Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Först stiftar man en lag, därefter grälar man om den i offentligheten. SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson tycker att regeringens agerande kring aktiveringsmodellen har varit ansvarslöst.

SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson skakar på huvudet åt regeringens agerande kring aktiveringsmodellen av arbetslösa. Modellen godkändes i riksdagen strax före jul, men har därefter lett till en omfattande debatt.

–  Jag slutar inte att förvånas över vårt lands regerings oansvariga sätt att göra politik. Det är för mig obegripligt hur regeringen först tvingar igenom en reform i riksdagen för att sedan bara någon dag senare öppet gräla om helheten i massmedia. Vem är det egentligen som leder regeringens sysselsättningspolitik, undrar Henriksson i ett pressmeddelande.

Centerns gruppordförande, riksdagsledamot Antti Kaikkonen sade nyligen att han tycker att det är orimligt att arbetslösa ska tvingas flytta efter jobb på grund av aktiveringsmodellen. Samlingspartiets utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänens tycker däremot att arbetslösa visst ska flytta om det inte finns några lediga jobb på deras hemort.

Henriksson undrar hur aktiveringsmodellen kan lyckas mot bakgrunden av dylika meningsmotsättningar inom regeringen.

– Inte nog med att två regeringspartier öppet grälar om en reform de själva har godkänt, men vad gör Blå framtid? De tiger stilla och tittar på. Detta trots att det är arbetsminister Lindström som är ansvarig minister för aktiveringsmodellen. Det hela påminner mer om en fars än om ansvarsfull regeringspolitik, säger Henriksson.

SFP förespråkar mindre byråkrati i sysselsättningspolitiken Enligt partiet kommer aktiveringsmodellen däremot att öka byråkratin.

–  Vidare verkar modellen också vara svår att förverkliga på ett rättvist sätt. Jag är illa rädd att denna modell inte ensam kommer att stöda sysselsättningen och speciellt inte sysselsättningen av långtidsarbetslösa, säger Henriksson.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00