Henriksson: Jourreformen bör läggas på is

Anna-Maja Henriksson tycker att regeringen nu borde lyssna på folket. Bild: Irene Stachon

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson kräver att regeringen avbryter beredningen av jourreformen.

– Jourreformen bör nu läggas på is och vänta på att beredningen av den egentliga vårdreformen blir klar. Det är fråga om en historiskt stor reform som bör behandlas som en helhet. Nu väljer regeringen att behandla sjukhuscentraliseringen, patientens valfrihet och landskapsreformen i skilda bitar. Det är ologiskt och bäddar för kaos, säger Henriksson i ett pressmeddelande.

Henriksson ifrågasätter statsministerpartiet Centerns iver att centralisera sjukhus och hälsocentraler innan det finns några garantier för att själva vårdreformen blir av. Hon frågar om Centern är berett på ett slutresultat där de planerade landskapen inte blir av, men där flera fungerande sjukhus är nedmonterade.

– Regeringens centraliseringsiver väcker rädsla i hela landet. På orter som Kotka och Tavastehus är människorna oroliga för sina sjukhus framtid. I Norra Karelen är till och med centerpartisterna själva oroliga för centraliseringen, säger Henriksson i pressmeddelandet.

På lördagen demonstrerade flera tusen personer i Vasa mot regeringens planer på att Vasa centralsjukhus inte ska vara ett av de sjukhus som får ha fulljour.

– En klok regering skulle nu lyssna på folket. Det handlar om trygghet och allas rätt till jämlik vård, anser Henriksson.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning