Henriksson: "Jag kan inte se att vi skulle regera med Sannfinländarna"

Anna-Maja Henriksson, SFP:s partiordförande, i Björneborg. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Anna-Maja Henriksson (SFP) säger att det är en positiv sak att människor ser att SFP kan ingå i flera olika regeringskoalitioner. – Man ser oss som samarbetsvilliga och samarbetsdugliga. Den enda hon är beredd att utesluta ur en regeringsekvation med SFP är Sannfinländarna.

Samlingspartiet och Centern uteslöt Sannfinländarna förra sommaren, då Jussi Halla-aho valdes till partiledare, och har inte gjort ansats att ändra sin linje.

Henriksson tänker i samma banor.

– Det kan jag också säga - jag kan inte se framför mig att SFP skulle sitta i samma regering som Sannfinländarna. Det skulle vara en mycket svår situation. Man brukar inte på förhand utesluta något alternativ, men Sannfinländarnas värdegrund är så annorlunda än vår. I så fall skall de ändra sin politik, säger Henriksson.

– Men jag sticker inte under stol med att vi vill sitta i nästa regering. Vi har också ett mervärde där. Vi tillför sakkunskap och stabilitet.

Henriksson kommenterar den enkät som HBL gjort med Verkkouutiset och Maaseudun Tulevaisuus, där finländarna tillfrågades om olika regeringskoalitioner.

Förslagen var utformade så, att de skulle ha en chans att få majoritet på basen av de senaste opinionsmätningarna. I flera av förslagen ingår SFP, också i den mest populära rödgröna koalitionen.

Huruvida den rödgröna konstellationen passar SFP utesluter Henriksson inte, men säger att det beror helt på regeringsprogrammet.

– För oss är en hållbar ekonomi och en ansvarsfull ekonomisk politik viktigt. Men politik är det möjligas konst, så jag utesluter inte det i förväg, säger Henriksson.

– Vi går till val med att vi vill reformera familjeledigheterna, reformera den sociala tryggheten på ett sätt som också tar in skatterna, vi vill se en vettig vårdreform. Och så tycker vi Finland ska hålla hög profil i Norden och EU, och höja biståndet. Sedan måste man utgå från vad som är möjligt efter valet, och vad den som får regeringssonderingsuppdraget gör.

Att just en rödgrön sammansättning ser mer populär ut kan bero på oppositionsläget, bedömer hon.

– Det vore märkligt om oppositionen inte i dagsläget skulle ha en majoritet. Då skulle man ha misslyckats med oppositionspolitiken.

En annan som närmast utesluter Sannfinländarna är Li Andersson (VF), och för egen del ser hon också Samlingspartiet som "orealistiskt".

– Jag ser Samlingspartiet som rätt orealistiskt att regera med, och så långt som till Sannfinländarna är jag inte färdig att gå – liksom knappast Sannfinländarna heller skulle vara färdiga för oss, säger Andersson.

Laura Huhtasaari (Sannf) ger i en paneldebatt hos Verkkouutiset, som varit med om att genomföra enkäten, kritik till de partier som utesluter andra.

– Det är verkligen tråkigt om man i Finland går i den riktningen att man isolerar och utesluter partier på basen av åsikter.

Jämför med Iiro Viinanen

Utrikeshandelsminister Anne-Mari Virolainen (Saml) funderar över att acceptansen kan öka med tiden också för svåra beslut som regeringen tar. Hon säger också att det faktum att vårdreformen går trögt framåt kan inverka på inställningen till den sittande regeringen, då det ser ut som att saker inte blir gjorda.

– Folk ogillar traditionellt om saker inte ser ut att bli gjorda. Men riksdagen jobbar hårt på det, och vi får ännu vårdreformen i mål. Sedan ska man komma ihåg att det på 1990-talet gjordes ännu svårare, mer svidande reformer. Den som då var finansminister (Iiro Viinanen, Saml) blev senare den mest populära finländaren. Finländarna är nog beredda att belöna en om de upplever att man kan motivera vad som behöver göras för att vi ska hålla näsan ovanför ytan, säger Virolainen.

Hannakaisa Heikkinen (C) säger att det ännu finns tid kvar till valet, och att gallupar är något av en förströelse.

– Det som syns här är antagligen att när man i regeringen gör det man lovat, så syns det ofta som en nedgång i väljarstödet. Men det är nio månader till val och arbetas för fullt med de politiska program som avgör, säger Heikkinen.

– Det är också värt att notera att gruppen som svarar "vet ej" är lika stor som den som stöder den rödgröna koalitionen.

Li Andersson ger Heikkinen mothugg, och säger att regeringen uttryckligen inte genomfört vad den lovat.

– Ni lovade att inte skära i utbildningen, men det har ni gjort, och ni lovade att inte skära hos dem som har minst, det har ni också gjort, säger Andersson.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning