Henriksson fortsätter vid SFP-rodret – Henrik Wickström ny vice ordförande

Anna-Maja Henriksson är återvald till ordförande för Svenska folkpartiet. Vice ordförande är Henrik Wickström, Sandra Bergqvist och Silja Borgarsdóttir Sandelin. Bild: SFP/Johan Hagström

Henrik Wickström från Ingå sitter nu i partitoppen som ny vice ordförande för SFP.

Anna-Maja Henriksson fortsätter leda SFP. Hon ställde upp för omval på partidagen i Vasa.

– Ödmjukt tack. Det är det ert stöd som också bar oss in i Finlands nytillsatta regering – det stöd jag personligen och partiledningen fått har åstadkommit resultat, säger Henriksson.

– Det är inte alltid lätt att vara partiordförande, det är långa dagar och mycket ansvar. Ibland ställer man sig framför spegeln och undrar om man gjort rätt. Det viktiga är att veta att vi gör det här tillsammans, säger Henriksson som på söndagen såg fram emot att få en ledig kväll efter månader av valkampanj och regeringsförhandlingar.

Två vice ordförande fortsätter – Sandra Bergqvist från Åboland och Silja Borgarsdóttir Sandelin från Helsingfors.

Henrik Wickström är ny i partitoppen. Bild: SFP/Johan Hagström

Nylands delegater hade stannat för att nominera Henrik Wickström, 24, från Ingå till den tredje av de tre vice ordförandeposterna. Wickström är kommunstyrelseordförande i Ingå och ställde upp in både riksdagsvalet och EU-valet. I riksdagsvalet samlade han över 3 200 röster och i EU-valet drygt 6000.

– Jag vill lyfta fram att vi under den här valvåren hade flera unga kandidater som ställt upp. Jag är glad att vi nu också har en som är under 25 som är med och leder partiet, säger Wickström.

Anders Adlercreutz från Nyland, som tidigare satt i presidiet, blev nyligen vald till riksdagsgruppens ordförande.

Henriksson, 55, från Jakobstad har lett partiet sedan 2016 och är sedan i torsdags justitieminister i regeringen Rinne. Hon var också justitieminister 2011-2015.

– Det är en ny situation för mig att jag nu får leda SFP i regeringsposition, säger Henriksson som tidigare lett partiet i opposition.

Sandra Bergqvist, 39, från Nagu är första periodens riksdagsledamot från Egentliga Finland och ordförande för Folktinget.

Silja Borgarsdóttir Sandelin, 34, är stadsfullmäktigeledamot i Helsingfors och arbetar som politiskt sakkunnig för svenska riksdagsgruppen.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning