Henriksson fortsätter leda SFP och vill göra det länge till

Bild: Johan Hagström

Anna-Maja Henriksson fortsätter leda SFP. Som partiets vice ordförande fortsätter Anders Adlercreutz, Sandra Bergqvist och Silja Borgarsdóttir Sandelin.

Anna-Maja Henriksson fortsätter leda SFP efter att hon för tredje året i rad valdes till partiordförande. Henriksson hade inga motkandidater vid partidagen i Uleåborg.

– Det är fantastiskt underbart att få fortsätta leda världens bästa parti SFP. Hjärtligt tack! I dag är vi mer sammansvetsade än vad vi någonsin har varit. Jag vet att vi kommet att blir fler och jag tror att många finländare delar våra värderingar. Framöver kommer vi med säkerhet att synas i Finland också på platser där vi inte hittills har varit så mycket framme, sade Henriksson efter återvalet.

Även de tidigare vice ordförandena, riksdagsledamoten Anders Adlercreutz från Kyrkslätt, ledare för det svenska teamet vid Kommunförbundet, Sandra Bergqvist från Nagu och Silja Borgarsdóttir Sandelin, stadsfullmäktigeledamot i Helsingfors och politisk sakkunnig för svenska riksdagsgruppen, återvaldes som vice ordförande för partiet.

Adlercreutz har redan tidigare låtit förstå att han på sikt är intresserad av partiordförandeposten.

– Jag var ju intresserad av posten för två år sedan, så det kanske inte är en högoddsare. I dag är jag vice ordförande och det trivs jag med. Anna-Maja Henriksson gör ett bra arbete. Det är svårt att sia om vad som händer om några år. Men det är ingen hemlighet att jag vill utveckla partiet och har tankar kring i vilken riktning vi borde gå, svarade han i en intervju i HBL i fredags på frågan om han har planer på att framöver bli ordförande för SFP.

Men Henriksson har inga som helst planer på att stiga åt sidan som ordförande, tvärtom.

– Jag sitter nu som ordförande. Min ambition är att partiet ska växa och att vi kommer med i nästa regering. Jag har inga planer på att sluta med politiken och det dröjer många år innan jag når pensionsåldern. Jag brukar inte tänka på sådana saker och jag är taggad för det här uppdraget och har inga planer på att börja med något annat, svarar Henriksson då HBL frågar henne hur länge hon har tänkt leda partiet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning