Henriksson: En valseger kräver hårt arbete

SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson. Bild: SPT/Ari Sundberg

Svenska folkpartiet går till val i trygg förvissning om en framgång.

SFP är det enda parti som vunnit de tre senaste valen, säger partiordförande Anna-Maja Henriksson då hon välkomnar partifolk från hela Svenskfinland till veckoslutets valkryssning.

Till SPT säger hon att hon är förvissad om att även nästa val kommer att bli en framgång, men medger att det inte blir någon lättvunnen seger, eller något som ger sig självt.

– Jag ser jättepositivt på det kommande riksdagsvalet. När jag rör mig på fältet märker jag att vi har stöd. Men det krävs hårt arbete av hela partifältet.

Enligt Henriksson finns stödet inte endast bland landets svenskspråkiga befolkning. Hon har även mött många finskspråkiga som uttalat sig positivt om partiet.

– Jag tror vi har goda chanser att få med även finskspråkiga som tycker att SFP står för en vettig politik, och som ser oss som ett bra alternativ.

Nomineringsarbetet pågår ännu

Henriksson säger att man är på god väg med kandidatnomineringarna, även om det på sina håll ännu behövs några namn. Bäst är läget i Österbotten där man i dagsläget har 13 av 16 kandidater klara.

I riksdagsvalet 2015 förlorade SFP ett mandat i Vasa valkrets. Men Henriksson tror att det mandatet nu ska återtas, inte minst efter partiets aktiva arbete till förmån för riksväg 8 och Vasa centralsjukhus.

– Inget annat duger i Österbotten än fyra mandat, säger Henriksson.

Läget i Åboland är däremot knepigare. Efter att sittande riksdagsledamot Stefan Wallin (SFP) meddelade att han slutar i politiken blev närmare 10 000 röster herrelösa.

Henriksson är ändå säker på att man ska lyckas få de cirka 14 000 röster som uppskattningsvis behövs för att partiet fortsättningsvis ska ha en riksdagsledamot från Egentliga Finlands valkrets.

– Kandidatbuketten är nästan klar och där finns många intressanta namn. Vi har ett starkt starfält där, säger Henriksson och lovar att dyka upp även i Åboland under valkampanjen.

Även i Nyland söker ett stort antal röster nya kandidater. Carl Haglund valdes in i riksdagen 2015 för SFP med cirka 20 000 röster. Men Haglund slutade med politiken mitt under sin riksdagsperiod, och de rösterna kan bli svåra att fånga upp. Henriksson tror ändå att SFP ska kunna behålla en stor del av dem.

– Vi har fyra sittande riksdagsledamöter i Nylands valkrets. Det har vi inte haft på jättelänge, och vi har en superspännande lista på gång även för Nyland.

Helsingfors valkrets är en utmaning eftersom den är så annorlunda än de andra kretsarna, säger Henriksson.

– Där gäller det att vi får ihop en bred kandidatlista, det behövs olika profiler från olika stadsdelar.

Drömmen vore att knipa ett andra mandat från Helsingfors, säger Henriksson.

– Det jobbar vi hårt på.

SFP:s valkryssning mellan Helsingfors och Stockholm har samlat kring 400 partiaktivister från hela Svenskfinland till seminarier, debatter och allmänt umgänge inför valkampanjen under veckoslutet. Kryssningen avslutas på söndag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning