Henriksson efter hårt Biaudetutspel: "Jag vänder andra kinden till"

– Jag upplever att det är väldigt trist. Men man kan se på saker och ting ur lite olika perspektiv som individer beroende på i vilken situation man är och på vilket sätt man jobbar med frågor, säger partiordförande Anna-Maja Henriksson (SFP). Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

SFP:s partiledare Anna-Maja Henriksson tycker kritiken från partikamraten Eva Biaudet är väldigt trist.

Nyligen uppgav HBL att SFP stoppar en lag om företagens samhällsansvar. Arbets- och näringsministeriet har utrett förutsättningarna för en sådan lag i två år. Arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) har sagt att hon inte kan föra beredningen vidare då regeringen inte är enig. SFP och Centern vill enligt henne avvakta tills motsvarande lagstiftning finns på EU-nivå.

Det här fick riksdagsledamot Eva Biaudet (SFP) att rikta hård kritik mot partiets ministrar, erfarna medarbetare och riksdagsgruppens ordförande. Enligt Biaudet är det ett fatalt misstag att SFP hamnat så fel i frågan.

Läs också: "Fatalt misstag" ger Eva Biaudet ångest

Partiordförande Anna-Maja Henriksson (SFP) håller inte med om kritiken eller om att SFP skulle ha stoppat ett lagförslag om företagsansvar.

Hon säger att frågan inte kommit upp på ministermötena och att regeringen haft händerna fulla med säkerhetspolitik. Första gången ärendet var uppe i en ministergrupp som leds av Tuula Haatainen var den 18 februari 2022, säger Henriksson. SFP:s ministerrepresentant i gruppen är Thomas Blomqvist, men han representerades av statssekreterare Mikaela Nylander. Under mötet ska SFP inte ha tagit ställning i någon riktning utan enligt Henriksson avvaktat eftersom frågan behövde gås igenom med såväl ministergruppen som Justitieministeriets tjänstemän.

– Kontentan är att vi inte har fattat några beslut. Svenska folkpartiet har inte stoppat någon lagberedning, utan det är ministerarbetsgruppen som aldrig har återkommit.

Enligt Henriksson är det viktigt att skilja på lagberedningsprocessen och på den politiska viljan.

– Svenska Folkpartiets politiska vilja är fortsättningsvis, och det nog också Eva Biaudets, att vi i alla sammanhang naturligtvis står upp för de mänskliga rättigheterna. Att påstå något annat förstår jag helt enkelt inte. Det sitter i vårt dna. Vi vill också ha lagstiftning kring företagaransvar.

Du säger att SFP inte varit med och stoppat ett lagförslag, men har ni varit med och drivit företagaransvar?

– Vi har ju hundra saker på bordet hela tiden. Jag sitter inte i ministerarbetsgruppen där ärendet varit uppe en gång. Jag har drivit att Finland ska sköta om sin säkerhetspolitik så att vi kan sova tryggt om nätterna också i framtiden.

Det låter som om du inte tycker att kritiken är berättigad?

– Var och en ser med sina ögon på situationen. Eva ser det på sitt sätt, jag ser det på mitt sätt och jag tror att vi vill nå samma mål. Jag upplever inte att vi har en konflikt.

Hur ser du på den här missnöjesyttringen?

– Det är ett sätt att visa sitt missnöje i den här frågan. Jag respekterar Eva och hon har rätt till sin syn och jag har förstås för egen del rätt att sätta fakta på bordet. Man ska inte läsa in mer än vad det är. Det ser ut på ett annat sätt än hur jag har upplevt situationen. Arbets- och näringsministeriets utredning i frågan har sänt på utlåtande. Normalt brukar man invänta utlåtanderundans svar innan slutgiltiga linjedragningar görs av regeringen.

– Jag vänder så att säga andra kinden till. Jag har ingen orsak att gå in i en debatt om vem som har rätt att säga på ett visst sätt.

– Det verkar som att Eva skulle leva i tron att vi har suttit i många möten och avhandlat det här, men det har vi de facto inte gjort. Beredande minister är Tuula Haatainen och hon har inte en gång lyft frågan till diskussion med mig. Jag lyfte den när jag träffade henne i riksdagen i dag (läs på tisdagen) och frågade henne vad som nu riktigt är på gång.

Hur ska ni komma vidare?

– Ansvariga ministern ansvarar för att saker och ting går vidare. Jag är öppen för att Svenska Folkpartiets ministergrupp har en minister på ett ministermöte om ett sådant sammankallas.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning