Undervisningsministern: Regeringen var överens om att inte försvaga gymnasiesvenskan

Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml). Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Undervisningsminister Grahn-Laasonen påminner De blå om att regeringen inte ska försvaga gymnasiesvenskan. SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson undrar om opinionsmätningen gjort De blå desperata.

Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) skjuter ner De blås förslag att göra gymnasiesvenskan frivillig.

– I halvtidsgranskningen bestämde regeringen att gymnasiereformen inte ska innehålla något som försvagar det andra inhemska språkets ställning, skriver Grahn-Laasonen på Twitter.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson anser att det upp till bevis för de övriga regeringspartierna, när De blå gått ut med att de vill slopa obligatorisk svenska i gymnasierna i den nya gymnasielagen.

- Det är svagt av Blå framtid att i sin desperation gå åt Finlands tvåspråkighet. Finland behöver mindre av insnöad nationalism och mer kontakt till omvärlden, säger Henriksson i ett pressmeddelande, och hänvisar till att De blå har dalat i Yles senaste opinionsmätning.

Henriksson bedömer att deras strategi är att underminera svenskan på sikt, steg för steg, till sist tjänstemannasvenskan.

- I går avslutade vi Nordiska rådets session i en anda av att vi vill göra Norden till världens mest integrerade region. Det nordiska samarbetet har också ett väldigt starkt stöd hos finländarna. Terho verkar inte vilja se vilka fina möjligheter mer kunskaper i svenska också ger finländska unga på den nordiska arbetsmarknaden.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning