Henriksson: Arbetet för psykisk hälsa måste prioriteras

Anna-Maja HenrikssonBild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Regeringen borde fatta ett beslut om att utarbeta ett nationellt program för psykisk hälsa. Det tycker SFP:s partiordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson.

– Psykisk ohälsa förorsakar mänskligt lidande och miljardkostnader för samhället årligen. Trots det har den psykiska hälsan tyvärr ändå hamnat i skymundan i vårdreformen, säger Anna-Maja Henriksson i ett pressmeddelande.

Hon påminner om den nyligen utgivna rapporten om ojämlikhet, som utarbetats av att den så kallade Saari arbetsgruppen, lyfter upp den svaga och regionalt ojämlika tillgången till mentalvårdstjänster.

– Varje euro som investeras i arbetet för psykisk hälsa betalar tillbaka sig själv mångfalt, ur både mänsklig och nationalekonomisk synvinkel. Vi behöver ett långsiktigt nationellt program för mental hälsa. Främjandet av den psykiska hälsan förbättrar även förutsättningarna för sysselsättning. Också därför skulle det vara motiverat att regeringen i ramrian skulle vidta åtgärder för att förstärka arbetet för psykisk hälsa.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00