Donskoi gjorde tre mål -Henrik Lundqvist hyllas

Henrik Lundqvist storspelade mellan stolparna mot Carolina. Bild: AP/Gerry Broome

Colorado gjorde hela nio mål mot Nashville och Joonas Donskoi var bäst av alla med tre fullträffar.

Donskoi satte 9-4 efter ett läckert solonummer.

Pekka Rinne inledde mellan Predators stolpar men gav plats åt Juuse Saros efter 26 minuter. Då hade Rinne släppt in 17 av 22 puckar. Saros klarade sig inte mycket bättre då han bara räddade 19 av 23 skott.

Mikael Granlunds misär fortsätter i Nashville. Noll poäng, drygt 13 minuter istid och -2 i statistiken. Granlund har stått för 2+2 på 15 matcher.

Donskoi är tack vare hattricket uppe i 5+3 på 15 matcher.

– Det var fantastiskt, jag har nog aldrig gjort ett hattrick i någon liga. Kanske när jag var fem år gammal, säger han i eftermatchintervjun från isen.

För andra kvällen i rad ledde Henrik Lundqvist sitt New York Rangers till seger. Carolina besegrades med 4–2.

– Det var rätt intensivt, säger svensken till MSG efter matchen.

Först satt Henrik Lundqvist bänkad tre matcher i rad. Kanske satte vilan fart på formen för den svenske målvaktstjärnan. För andra matchen i rad pekades svensken ut som en starkt bidragande – om inte den avgörande – orsaken till segern. De två målen Lundqvist släppte in berodde på styrningar, den andra en oturlig sådan av medspelaren och landsmannen Lias Andersson.

"Var otrolig"

Torsdagskvällens bortamöte mot Carolina, dagen efter hemmasegern mot Detroit, blev en tät historia, men där Adam Fox fick avsluta matchen med sitt 4–2-mål för Rangers i öppet mål. Sebastian Aho noterades för 2–3-målet för Carolina och Eetu Luostarinen fick göra sin NHL-debut i Carolina. I fjärde kedjan noterades Luostarinen för 9 minuters speltid och 0+0 i facit.

Alla – tv-kommentatorerna, medspelare och tränaren David Quinn – var dock överens om vem som var kvällens hjälte.

– Det finns ett ganska enkelt svar på vad som hände i dag: Vår målvakt var otrolig, säger Quinn vid presskonferensen efter matchen.

– Det är antagligen hans bästa match så länge jag varit här, säger Quinn, som utsågs till huvudtränare förra hösten.

22 skott i första

Första perioden är ett tydligt exempel på Lundqvists avgörande roll. Carolina sköt 22 skott och hade två numerära överlägen. Rangers fick i väg sex, men gick till periodvila med 1–0 i ledning.

– Jag blev prövad mycket i första. Men det var ett skoj test, säger svensken till tv-kanalen MSG efter matchen.

Han hyllade Carolinas insats, och backarnas offensiva arbete som gjorde det svårt för New York-laget att själva komma till anfall.

Totalt slutade kvällen med 45 räddningar på 47 skott. Och svensken medgav i omklädningsrummet att det inte var mycket ork kvar i den 37-åriga kroppen efter matchen.

– Det är utmaningen med att spela matcher två dagar i rad. Du kommer i säng klockan tre på morgonen och hela dagen handlar om att förbereda sig på matchen. Det var rätt intensivt, och kanske inte vår bästa insats. Men vi kämpade hårt, säger han.

Ville spela

Lundqvist säger att han försökte behålla känslan från 5–1-segern mot Detroit även i matchen mot Carolina.

– Jag pushade Quinn efter gårdagens match för att jag skulle få spela en till match. Jag har suttit en hel del. När du spelar fler matcher får du ett visst flyt, det nästan som en förlängning av förra matchen. Du behöver inte jobba så hårt för att hamna rätt mentalt, säger han.

Aleksandr Barkov noterades för 1+1 när hans Florida Panthers förlorades med 4-5 i sudden death mot Washington Capitals.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning