Hennes tips till utlänningar: integrera er på svenska!

Allyana Thomas vill att möjligheten till integration på svenska ska presenteras tydligare för utlänningar i Finland. Bild: Privat

Allyana Thomas har ett tips till utlänningar som lättare vill integrera sig i Finland: gör det på svenska! – Finlandssvenskarna borde bli bättre på att berätta om den här möjligheten, säger hon.

Allyana Thomas från New York kom till Finland 2010 för att studera sociologi. I sex år försökte hon lära sig finska, men det kändes hopplöst – såväl ordförrådet som ordföljden och grammatiken var helt främmande. I ett skede gav hon upp och flyttade till Tyskland, trots att hon hade jobb i Finland.

I Tyskland insåg hon dock att det i längden skulle bli svårt att få jobb inom EU utan medborgarskap. Thomas återvände till Finland och kom i kontakt med Arbis integrationsprogram 2016.

– För att få delta testade de mina språkkunskaper. Jag hade aldrig läst svenska, men bara för att jag kunde engelska och tyska klarade jag mig så pass bra att jag fick plats.

Något integrationsprogram blev det dock inte eftersom Thomas fick jobb samtidigt. I stället gick hon två svenskkurser i Arbis.

– Fem månader senare hade jag klarat allmänna språkexamen (YKI) och kunde lämna in en ansökan om medborgarskap.

"Berätta om den här möjligheten"

Allyana Thomas framförde härom dagen sina tankar vid en pitching-tävling på evenemanget Integration 2018 – och vann tävlingen. Evenemanget samlade experter inom integration och mångkultur från offentliga, privata och tredje sektorn.

– Svenska är ett indoeuropeiskt språk, precis som de andra nordiska språken och engelska, tyska och nederländska. Finska är det inte, säger Thomas i sin pitch.

Hon säger att hon vill göra den här "snabbfilen" till integration synlig för fler.

– Jag har en känsla av att utlänningar som kommer till Finland inte blir informerade om den här möjligheten. Ingen berättade det för mig trots att det fanns många svenskspråkiga i min studiemiljö.

Därför tycker hon att också finlandssvenskarna borde bli bättre på att lyfta fram sitt språk, trots att det talas av en minoritet.

– Det är som om finlandssvenskarna tänker: bry er inte om vårt språk, för det är så litet, säger hon.

Thomas, som i dag jobbar på ett mjukvaruföretag i Otnäs, betonar att hon naturligtvis inte anser att svenskan löser alla integrationsproblem.

– Men att kunna ett av landets språk ger bättre möjligheter att förstå samhället omkring en. Det handlar inte bara om att ha någon att tala med.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54