Hennes företag är välkänt i världen – men okänt i Finland

M4ID är ett internationellt företag, men har inga finländska samarbetspartner. Tikkanen hoppas på samarbete med finska staten i framtiden. Bild: Leif Weckström

Bakom det världskända företaget M4ID finns Helsingforsbon Mari Tikkanen. Under Trumps och Putins möte i somras var hennes företag med om att ordna en demonstration genom att klä ut sig till Trump som är gravid.

Det är lunchtid på M4ID:s kontor och kontorshunden Bear söker ivrigt efter en smakbit. Han har tur, och får några morotsbitar av företagets ena vd och grundare Mari Tikkanen. Hon grundade företaget år 2008 tillsammans med sin man Joe Wright. Företaget uppstod då de upplevde att det fanns brist på kreativitet och innovation i biståndsbranschen.

– Jag arbetade med olika sorter av biståndsarbete på bland annat FN och WHO i 15 år. Under åren började jag lägga märke till en viss ovilja att förnya tänkandet och förhållningssättet till samhällelig problemlösning. Om man inte är öppen för nya tankesätt blir det svårare att genomföra förändringar.

Mari Tikkanen och Alexandra Mandelbaum fungerar båda som vd:n för M4ID. Bild: Leif Weckström

Starkt påverkad

Biståndsarbete har varit en del av hennes liv ända sedan hon var ung.

– Jag är född i Turkiet och har efter det bott bland annat på Elfenbenskusten och i Bangladesh. Jag känner mig som hemma i många länder.

Som tjugoåring studerade hon på Social- och kommunalhögskolan i Helsingfors och tillbringade ett år på praktik i Pakistan, där hon jobbade med kvinnorättsfrågor.

– Jag har alltid reagerat starkt på orättvisor. Då min familj bodde i Bangladesh startade min mamma ett välgörenhetsprojekt för ensamstående mammor.

Hon upplevde också att hennes år i Pakistan påverkade henne starkt.

– Jag såg hur mycket mina kolleger fick offra för att jobba för kvinnors rättigheter och hur mycket de utsatta i samhället led. Efter det kände jag att det inte fanns några andra val för mig. Att hjälpa dessa människor är det som jag vill sätta min tid och energi på.

För fyra och ett halvt år sedan fick företaget sin första anställda och efter det har företaget växt kraftigt. I dag har de samarbeten med bland annat Bill and Melinda Gates Foundation och FN.

– För tillfället har vi nästan 40 anställda, alla har sitt eget kunskapsområde och sin egen bakgrund. Det är en utmaning att föra samman personer från olika arbetskulturer, men det är också vår styrka.

M4ID ordnade en demonstration mot begränsande av kvinnors rättigheter under Trump och Putins möte i Helsingfors i juli. Bild: M4ID

Konkreta åtgärder

– Vårt konkreta mål är att förbättra livskvaliteten för utsatta grupper världen över, med fokus på kvinnor och barn i Afrika och Sydasien. Vi specialiserar oss på kreativa helhetslösningar på bland annat hälsoproblem.

Företaget samarbetar med de utsatta och med lokala myndigheter och organisationer för att lösa problemen på plats. Just nu arbetar de tillsammans med Indiska staten för att förbättra förlossningsförhållanden för indiska kvinnor och barn.

– Sjukhusen är ofta mycket smutsiga och utrustningen är dålig. Kvinnorna har ofta en skräckfylld och obehaglig upplevelse från att de anländer till sjukhuset tills de skrivs ut. Här hjälper det inte att säga "era sängar är dåliga, köp nya" utan man måste jobba med de resurser som finns. Då funderar vi på allt från hur man kan förbättra kommunikationen med de nyblivna mammorna till hur hygienen kan förbättras genom exempelvis bättre avfallshantering.

Företaget sysslar också med politisk aktivism och kampanjer för jämställdhet. Under mötet mellan Putin och Trump i Helsingfors i somras ordnade de en demonstration med människor utklädda till gravida Trump som väckte mycket uppmärksamhet.

– Aktivism är en stor del av vår verksamhet. Bland annat har vi hjälpt jurister i Nigeria att få igenom en lag som kriminaliserar våld mot personer. Det handlar ofta om självständigt arbete som vi gör för att stöda ändamål vi tror på.

Kontorshunden Bears officiella titel är chef för emotionellt stöd. Bild: Leif Weckström

Kräver arbetsgemenskap

Kontoret är mitt uppe i en flytt till en större lokal, men stämningen är ändå avslappnad. Runt om kontoret sitter anställda i grupper runt datorer och diskuterar.

– Vi jobbar dagligen med väldigt svåra frågor, såsom våld mot barn, och det kräver ett visst förhållningssätt och arbetsmiljö för att man ska orka. Vi försöker skapa en arbetsmiljö som stöder kreativitet, och det krävs humor och gemenskap för att man ska kunna blicka framåt och se små framsteg. Jag har haft turen att växa upp i ett samhälle som stöder mig och det är något alla världen över ska ha rätt till. Biståndsarbete behövs nu mera än någonsin.

Arbetet kräver också mycket tålamod, eftersom resultaten från deras arbete syns först flera år senare.

– Jag tycker att det är synd att vi som samhälle för samma diskussioner om jämlikhet och kvinnors rättigheter år ut och år in, och aldrig åstadkommer några större förändringar. Trots att vi i vårt företag har en internationell personal brukar vi prata om att vi har sisu och orkar kämpa vidare, mot alla odds. Det låter som en kliché, men så är det.

Ålder: 47 år.

Familj: Maken Joe Wright och två barn, 9 och 11 år gamla.

Bor: Helsingfors.

Utbildning: Studerat på Social- och kommunalhögskolan i Helsingfors och på London School of Economics.

Hobbyer: Tycker om att läsa och gå på promenader.

Grundat 2008 av Mari Tikkanen och Joe Wright.

M4ID står för Marketing for International Development.

Omsättningen i år är 3,8 miljoner euro.

Kontor i Helsingfors och håller på att öppna i Nairobi och New Delhi. Har också anställda i Kenya.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning