Hemtest nytt verktyg för att få bukt med coronan

Hemtest kunde börja användas i större utsträckning i Finland, anser Social- och hälsovårdsministeriet. På bilden en kund som studerar en förpackning snabbtest som säljs i affären. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Hälsovårdsmyndigheterna utreder hur hemtest kunde börja användas i större utsträckning som en del av den officiella coronastrategin. – Det är ett bra sätt för var och en att försäkra sig om att allt står rätt till, säger familje- och omsorgsminister Krista Kiuru.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) uppmuntrar finländarna att också börja coronatesta sig med hemtest. Myndigheterna kommer inom en snar framtid att ge mer instruktioner om hemma utförda snabbtest.

– En viktig fråga för Finland är ifall människor med hjälp av hemtest vill försäkra sig om att de är i skick att gå till skolan eller till jobbet? Hemtestning är mycket vanligt i många länder. Det är ett bra sätt för var och en att försäkra sig om att allt står rätt till, sade Kiuru vid presskonferensen om hur den nationella strategin för coronatestning och smittspårning ska uppdateras.

Pasi Pohjola, direktör vid Social- och hälsovårdsministeriet säger att myndigheterna nu med en snabb tidtabell ska utreda i vilka situationer hemtest kunde börja användas i Finland i större skala. Myndigheterna ska nu gå igenom erfarenheter från andra länder och se om det finns situationer där Finland kunde ta efter.

– Hemtest är inte helt tillförlitliga, men ifall man låter testa sig med ett sådant och råkar få ett positivt resultat, vet personen att det lönar sig att låta testa sig den officiella vägen, säger Pohjola.

Evenemangsarrangörer vill testa

Evenemangsarrangörer har föreslagit att hemtest kunde användas i samband med olika tillställningar för att minska smittrisken. Det här är en sak som myndigheterna bland annat ska utreda.

Redan nu har det blivit vanligare att privatpersoner som ordnar fester ber att gästerna för säkerhets skull tar ett hemtest i förväg.

– Så kan man förstås göra, men det lönar sig att studera de officiella rekommendationerna och beakta i vilket skede testerna är som effektivast. Samtidigt ska man minnas att hemtesterna inte är lika exakta som om man låter testa sig den officiella vägen. Om man till exempel känner sig förkyld och bara har fått en vaccindos samtidigt som hemmatestet visar negativt, är det nog bäst att också uppsöka ett officiellt testställe, säger Pohjola.

Skolor potentiellt användningsområde

I Europa används snabbtest i vissa länder för att screena skolbarn. Det är möjligt att Finland kommer att börja göra lika.

– Vi överväger i hurdana situationer staten eller kommunen borde bekosta hemtest och när det är personen själv eller hens föräldrar som förväntas köpa testerna, säger Pohjola.

Infektionsläkaren Ville Holmberg föreslog för en vecka sedan i HBL att man också i Finland borde börja testa regelbundet i skolorna, förslagsvis med snabbtest.

Ännu i somras delade Tyskland ut gratis snabbtest till invånare. Men för en knapp månad sedan beslutade landet sluta med det med motiveringen att det inte är den offentliga sektorns uppgift att bekosta snabbtest för fritidsbruk. Tyskland försöker nu i stället få upp vaccinationsgraden bland befolkningen.

Nya riktlinjer om hemtest i Finland torde komma redan inom en månad, bedömer Pasi Pohjola.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning