Hemmet – en lekplats

Elephant. Fotoserie av Noora Schroderus, 2016. Bild: Noora Schroderus

Noora Schroderus har en förmåga att utvinna något ur de mest osannolika material, någon gång har hon använt tuggummi. Hon leker fram vad som helst.

Noora Schroderus

Home decor. Galleria Ama, Richardsgatan 1. Till 23.10.

Nästan allt som Noora Schroderus använt på sin utställning kommer från hennes hem. Golven har gjutits av och hänger vågiga på väggarna, stolarna sväller och dockskåpet som pappan byggde till henne när hon var barn är scenen för en serie fotografier av hennes hund.

Bilderna på den italienska vinthunden är oemotståndliga, och inte bara på det sätt djur i "fel" sammanhang ofta är. Det är något beundransvärt över hundens förmåga att anpassa sig till en ny miljö. Att inte passa in – Schroderus måste låta hunden vänja sig vid de trånga rummen i flera veckor innan hon kunde börja fotografera – men till slut ändå kunna lägga sig och sova mitt i smeten.

En del av håret i Hairy Herbarium härrör också från hemmet, närmare bestämt från henne egen kropp. Serien med växtlika figurer formade av hår kom till som en reaktion på att kvinnlig kroppsbehåring ses som snuskig. De oönskade ben- och pubeshåren, som hon också samlat in av bekanta, förvandlas till ljuva, pressade blommor. Bäst avnjuter man den eteriska serien utan det kulturella ekot i bakgrunden. Serien är synnerligen läcker, det finns inget osmakligt här.

Synnöve Rabb Konstredaktör

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning