Hemmatävlingar både styrka och svaghet för Jyläs

Juulia Jyläs var tillsammans med hästen Finishing Touch Wareslage publikfavoriter i Helsingfors ishall.Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

Schweizaren Steve Guerdat tog hem Grand Prix -tävlingen i banhoppning på Helsinki International Horse Show efter en spännande omhoppning. Juulia Jyläs tog en fin tolfteplats inför hemmapubliken.

Publiken i Helsingfors ishall håller andan då Juulia Jyläs inleder sitt försök på omhoppningen i banhoppets Grand Prix -tävling på Helsinki International Horse Show. Jyläs och hästen Finishing Touch Wareslage, även kallad Fini, kommer över det första hindret, men i det andra tar hästens fot i den översta bommen och fäller den. Hela ishallen andas ut i en gemensam jämrande suck.

– Jag inledde omhoppningen med en aning för långsam rytm och var tvungen att accelerera mellan den första linjen. Då kom hästen åt att rusa lite för mycket och jag tappade kontrollen, förklarar Jyläs om det svidande misstaget.

Hemmapublikens förväntningar låg högt efter den första omgången, ur vilken samtliga ryttare som klarat av en felfri prestation avancerade – bland dem Jyläs.

– Den första delen gick helt enligt planen. Hästen fungerade utmärkt och visade sin talang. Jag är mycket nöjd över att vi fick paketet ihop efter att han varit lite problematisk i en tävling i Oslo en vecka sedan.

Men i omhoppningen gällde det att vid sidan om att få ihop en felfri prestation också vara snabb. Segraren avgörs utifrån tiden som ekipaget klarat av hindren på. Enligt Jyläs visste hon genast att spelet var kört efter den fällda bommen.

– Då tänkte jag att resten av bommarna ska hållas på plats. Så är det bara att försöka genomföra hoppet till slut med ära.

Jyläs och Fini klarade av det resterande loppet utan några fler misstag och kom till slut på tolfte plats.

Segern till Schweiz

I dagens tävling var det erfarna schweizaren Steve Guerdat som lyckades bäst i omhoppningen. Han är bland annat OS-guldmedaljör från London 2012. Guerdats segertid efter en felfri prestation var 36.63 – en och en halv sekund snabbare än tvåan, landsmannen Romain Duguets motsvarighet.

– Jag vet faktiskt inte, svarar han på frågan om varför han var så överlägsen.

– Jag har ridit denna häst i endast tre veckor och den är inte van med att löpa fort. Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig och koncentrerade mig på den egna prestationen. Snabbheten överraskar mig.

Guerdats häst, Alamo, föddes i Nederländerna och såldes sedan till Mexiko, varifrån schweizaren skaffade den nu nioåriga valacken.

I morgon i World Cup -tävlingen i banhopp kommer dock Guerdat att rida en annan häst – ett varmblodigt sto, även den skaffad från Mexiko.

– Jag kommer att hoppa med Hannah. Hon känns snäppet svårare på inomhusbanor, men jag hoppas på att vi har lite lycka med oss.

Jyläs känner av pressen

Även Jyläs deltar i World Cup -tävlingen och även hon byter häst. Det är Courage, uppfostrad av finländaren själv, som står i tur.

– Detta blir den första tävlingen på denna nivå för Courage. Vi har gjort femstjärniga Grand Prix -tävlingar med bra resultat, men det återstår att se hur detta går. Jag tror att stoet klarar av en felfri prestation då allt går väl, men vi satsar på att ge vårt yttersta.

Jyläs säger sig njuta av att få tävla inför hemmapublik, men erkänner också nackdelarna.

– Trots att jag försöker hålla huvudet kallt och koncentrera mig på den essentiella så var jag nog tvungen att intala mig själv innan tävlingen att jag ska utesluta allt annat och endast tänka på den egna prestationen. Nog kände jag av lite press.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00