Hemma-VM ska bli en publikfest – "Biljettpriserna ska inte vara ett hinder för någon"

Det finländska laget som vann brons i OS i Pyeongchang i februari förbereder sig för VM på hemmaplan. Bild: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Billiga biljetter, en chans att se världsstjärnorna på närhåll och en lika fin stämning som under U20-VM för tre år sedan ska locka publiken till Esbo då VM avgörs i april.

Med fyra och en halv månad till VM på hemmaplan förbereder sig arrangörerna och Ishockeyförbundet på att släppa biljetterna då julhandeln lägger i högsta växeln. För dem som vill se landslaget spela på hemmaplan inför turneringen i Esbo blir matcherna mot Sverige och Schweiz i december sista chansen.

Esbo och Finland står som bekant värd för VM för damer i april. För tillfället håller arrangörerna med VM:s generalsekreterare Tuula Puputti i spetsen på att finslipa detaljerna inför turneringen.

– Biljetterna släpps i slutet av november eller allra senast i början av december. Tanken är att de ska hinna med då folk köper sina julklappar, säger Puputti.

Och precis som då Finland stod värd för U20-VM för tre år sedan är det inte att maximera den ekonomiska vinsten som står i fokus utan att ha biljettpriser som bidrar till att göra turneringen till en publik- och familjefest.

Då VM för herrar arrangerades i Finland 2012 gapade läktarna halvtomma och tomma i flera matcher då biljettpriserna var hutlöst dyra. De billigaste biljetterna till Finlands gruppspelsmatcher kostade då 155 euro och prissättningen fick skarp kritik av bland andra dåvarande idrottsminister Paavo Arhinmäki.

Redan följande år då VM-gruppspelet igen spelades i Finland var biljettpriserna betydligt lägre och i U20-VM, som slutade med finländsk guldfest, hade förbundet sänkt priserna ytterligare.

Juniorernas turnering var en stor hockeyfest där publiken stortrivdes och stämningen var på topp från början till slut. Nu vill förbundet upprepa den festen i samband med VM i Esbo i april. Organisationen är till stor del samma som arrangerade U20-VM och också inför damernas VM är det stämningen och trivseln som är i fokus.

– Vi kommer att ha förmånliga biljetter. Biljettpriserna ska inte vara ett hinder för något som vill se VM på hemmaplan, säger Puputti.

De exakta biljettpriserna vill hon inte avslöja förrän biljetterna släpps men hon berättar att de kommer att säljas som dagsbiljetter så att samtliga matcher under en dag kan ses med samma biljett. Barn och ungdomar kommer att ha billigare biljettpriser än vuxna.

– Finaldagen (med final och bronsmatch) ska kosta mindre än hundra euro för en familj på fyra personer, säger Puputti.

Matcher på hemmaplan

Finland spelar antingen fem eller sju matcher i VM och det finländska laget jagar sin första finalplats. Laget har tagit 12 bronsmedaljer sedan VM avgjordes för första gången 1990. Hittills har Kanada och USA mötts i finalerna varje gång med Kanada som världsmästare tio gånger mot USA:s åtta titlar.

De nordamerikanska lagen är som vanligt storfavoriter till titeln och ett mindre mirakel krävs för att något av de övriga lagen ska ta sig till final.

Det finländska laget visar upp sig inför hemmapubliken i december då man spelar en Euro Hockey Tour-turnering i Vierumäki där Tyskland, Japan, Schweiz och Sverige står för motståndet.

För att nå ut till en bredare publik och för att marknadsföra hemma-VM kommer Finland att möta Sverige i Tammerfors samma dag som herrlandslaget spelar sin EHT-match mot Tjeckien den 13:e december.

– Matchen spelas redan klockan 12 på en torsdag vilket är lite utmanande. Men tillsammans med Ilves arrangerar vi program för skolelever och skapar en specialdag för hockeyn där publiken har chansen att se båda våra seniorlandslag, säger Puputti.

Två dagar senare möter damlejonen Schweiz i Tavastehus.

– Det är sista chansen att se laget på hemmais inför VM, säger Puputti.

I februari spelas EHT-finalturneringen i Ryssland och i mars inleds lägret inför VM.

Ishockey-VM spelas i Esbo 4–14 april 2019. Tio lag deltar i turneringen och de är indelade i två grupper. I A-gruppen spelar de på förhand sett bästa lagen medan de sämre lagen spelar i grupp B.

Samtliga lag i grupp A avancerar till kvartsfinal där också de tre främsta från grupp B spelar.

Grupp A:

Kanada, USA, Finland, Ryssland, Schweiz.

Grupp B:

Sverige, Tyskland, Frankrike, Japan, Tjeckien.

Finlands matcher:

4.4 kl. 19.30 Finland–USA

6.4 kl. 16.00 Ryssland–Finland

8.4 kl. 16.00 Finland–Schweiz

9.4 kl. 19.30 Kanada–Finland

11.4 kvartsfinaler, Finlands match kl. 19.30

13.4 semifinaler, om Finland spelar semifinal spelas den klockan 16

14.4 kl. 16.00 bronsmatch, kl. 20.00 final

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning