Hemma inte alltid bäst

I USA sitter nu jurister och funderar på hur skilsmässoavtal och besöksförbud ska formuleras så att den som flyttar bort inte ska kunna utnyttja sitt teknologiska övertag till att terrorisera den som stannar.

Bor du i ett intelligent hem? Antagligen inte ännu, statistiskt sett – men om några år gör du det säkert, om man får tro entusiasterna. Marknaden för intelligenta hem växer raskt, enligt New York Times fanns det 2017 smart teknologi i 29 miljoner amerikanska hem och antalet väntas öka med ungefär 30 procent per år.

Smarta hem har många fördelar. Med din mobil kan du till exempel fjärrstyra ventilation, uppvärmning och belysning, justera persiennerna, få larm om vattenskador eller trasiga frysboxar, övervaka att ingen bryter sig in, kolla att barnvakten sköter sig, låsa eller låsa upp dörrar och styra hemmets alla ljud- och bildanläggningar. I bästa fall sparar du pengar, skyddar din egendom och får ett bekvämare liv.

Men – det finns ju alltid ett "men". Allt som kan användas för något gott kan också användas för något ont. Ofta tänker man då på yttre hot, att någon hackar det internetbaserade systemet, eller att företagen som säljer teknologin får tillgång till alltför mycket personliga data om en. Men det finns också andra hotbilder. I juni berättade NY Times om en oroväckande trend: allt flera av dem som jobbar på kriscenter för offer för våld i hemmet säger sig ha klienter som utsatts för digital terror av sina män eller exmän. Artikeln ger exempel på fall där par har skilts och kvinnan har stannat i det gemensamma hemmet, medan mannen fortfarande har tillgång till all den smarta teknologi som han har installerat (fortfarande tycks det övervägande vara män som är intresserade av prylar och elektronik, åtminstone i USA).

Förr var det ett tecken på galenskap om någon påstod sig vara avlyssnad och iakttagen, eller hävdade att apparaterna i hemmet betedde sig underligt om nätterna. I dag behöver man inte avfärda dem som paranoida: en nuvarande eller före detta partner kan faktiskt övervaka vad frun sysslar med och plötsligt mackla med termostaten så att hemmet blir stekhett eller iskallt, slå på teven på högsta volym mitt i natten, blinka med lamporna eller släcka dem helt, ändra låskoder till ytterdörren – möjligheterna är många.

NY Times berättar om en läkare, vars man kontrollerar termostaten, belysningen och musiken i hemmet. "Misshandelsförhållanden handlar om makt och kontroll och han använder teknologi för detta", säger hon.

I USA sitter nu jurister och funderar på hur skilsmässoavtal och besöksförbud ska formuleras så att den som flyttar bort inte ska kunna utnyttja sitt teknologiska övertag till att terrorisera den som stannar. Också här hos oss borde man kanske börja fundera på att utvidga lagen om besöksförbud, så att den också omfattar fjärrstyrda apparater och anläggningar i det intelligenta hemmet.

Och så skadar det förstås inte om alla (oavsett kön) för säkerhets skull lär sig använda teknologin i sina smarta hem, till exempel hur man återställer apparaterna och raderar användarkonton i mobilappen som styr dem. Det borde vara lika självklart som äktenskapsförord och personliga bankkonton.

Theresa Norrmén ordbrukare som översätter och skriver

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning