Hemma hos Karen Blixen

När modern dog ändrade Blixen mycket av den tidigare mörka inredningen. Bild: Hans Rooth

Dansk design ”Huset har visst aldrig varit planlagt eller tecknat av någon arkitekt. Det har vuxit upp på egen hand och blivit förskönat vartefter, enligt följande generationers smak.”Så beskrev den danska författaren KarenBlixen sitt Rungstedlund, i dag ett välbesökt och omtyckt -museum norr om Köpenhamn.

Karen Blixen återvände från Afrika till föräldragården Rungstedlund norr om Köpenhamn, som är i princip orörd sedan författarens bortgång. Bild: Hans Rooth

När Karen Blixen (1885–1962) återvänder till Danmark 1931 från sin kaffefarm i Kenya, flyttar hon in hos sin mor Ingeborg Dinesen på föräldragården Rungstedlund norr om Köpenhamn där hon också föddes. Hemmet står i princip orört sedan författarens bortgång.

Blixen var ruinerad och sjuk, hennes plantage satt i konkurs och hon var ekonomiskt utblottad. På Rungstedlund kunde hon återhämta sig och började småningom skriva.

Karen Blixen själv är avbildad i bystformat i Rungstedlund. Många av hennes egna konstverk finns hängda i de olika rummen. Bild: Hans Rooth

Efter sitt giftermål 1913 med den svenske baronen, friherre Bror von Blixen Finecke, (1886–1946), hennes syssling, flyttade Karen Blixen till Afrika, där maken förberett hennes ankomst och anskaffande av mark till en kaffeplantage.

Karen Coffe Company, så hette kaffefarmen vid Ngongbergens fot, nära Nairobi i Kenya.

Karen Blixen deltog själv aktivt alla år i arbetet med kaffefarmen som hade många anställda.

Hon stötte dock oavbrutet på motgångar, år efter år. Ekonomiskt stöd från familjen i Danmark försvann snabbt i nya, misslyckade investeringar. Äktenskapet med Bror Blixen blev småningom en katastrof och paret gled alltmer isär. Skilsmässan var ett faktum 1925 och var mycket uppslitande.

Småningom lär Karen Blixen känna den engelske aristokraten och storviltjägaren Denys Finch Hatton (1887–1931). Han kom att bli hennes livs stora kärlek. Finch Hatton dog i en flygolycka 1931 och samma år återvände Karen Blixen till Rungstedlund.

Stort gods

På godset Rungstedlund växte Karen Blixen upp tillsammans med föräldrar, fyra syskon och tjänstefolk: pigor, trädgårdsmästare, hästkarlar, chaufförer. Egendomen var stor och krävande och familjen idkade ett omfattande sällskapsliv.

Karen Blixen själv menade att gården hade anor från 1500-talet. Godset kom i släkten Blixens ägo 1879 när Karen Blixens far, Wilhelm Dinesen, köpte det.

– Blixens stil – hon var lite av bohem – var skandinavisk när det gällde inredning, berättar Rungstedlunds vd, Catherine Lefebvre.

– Hon gillade ljusa färger och ville ha in ljuset från fönstren. När modern dog ändrade Blixen mycket av den tidigare tunga, mörka inredningen.

Karen Blixen började skriva, inte som man kanske kan tro, i en safaristol i Afrika utan i faderns, författaren och kaptenen Wilhelm Dinesens arbetsrum "Ewalds stue" på Rungstedlund.

– Sin rika fantasi, minnena och det förtrollande sättet att uttrycka sig på, var i princip det enda hon ägde efter den ekonomiska katastrofen med kaffeplantagen i Kenya, understryker Catherine Lefebvre.

Kontorsstol blev författarstol

"Ewalds stue" är det enda rummet som dekorerats med objekt och möbler från åren i Afrika. Masaispjut och gevär pryder väggen ovanför en låg bokhylla.

Gardinerna som flyter ut i vardagsrum och matsal följer traditionen från stora danska lantställen där man inte behövde snåla med materialet. Bild: Hans Rooth

När modern dog ändrade Blixen mycket av den tidigare mörka inredningen. Bild: Hans Rooth

Över faderns gamla gevärsskåp hänger en vippa av zebrahår. En näshornsfågel i olja som Karen Blixen målat under Afrikaåren, var en gåva till hennes kärlek Denys Finch Hatton.

Karen Blixen hade som tonåring gått en utbildning på konstskola i Köpenhamn.

I huvudentrén till Rungstedlund, finns ett antal av Karen Blixens porträtt i kol och blyerts, ansökningsprover till Kunstakademiet i Köpenhamn. I en närliggande hall hänger porträtt i olja, som hon utförde under åren i Afrika.

Karen Blixens spartanska sovrum ligger på övervåningen med utsikt mot Rungsteds hamn. En veranda med enkla korgmöbler vetter mot parken. Kontor, vardagsrum och matrum ligger i fil på bottenvåningen. Där ligger ytterligare ett arbetsrum.

Den grönne stue

Tre högryggade, vackert handsnidade fåtöljer står i rummet, tillverkade av en snickare på godset Mattrup, där modern Ingeborg, född Westenholz växte upp. Rummen är färgsatta i milt salviagrönt eller svaga, grå nyanser, utom "Den grönne stue", som har i det närmaste smaragdgröna väggar.

Under sommartid fick ofta unga författarkolleger bo i detta rum; ett slags "artists in residence".

Författarna som kom hit fick bo gratis.

Karen Blixen gillade särskilt att umgås med vänner vid den stora marmorspisen. Bild: Hans Rooth

I vardagsrummet finns flera sittgrupper. Karen Blixen gillade särskilt att umgås med vänner vid den stora marmorspisen. En strid ström av författarkollegor, konstnärer och artister rörde sig i huset.

– Gardinerna som flyter ut på golven i vardagsrum och matsal följer förmodligen en tradition från de stora danska lantställen hon besökte som ung. "Utdragna" gardiner fanns överallt på de stora herrgårdarna och slotten; de skulle visa på familjens överflöd och rikedom – här behövde man inte klippa av något tyg, utan kunde slösa, berättar Catherine Lefebvre.

Karen Blixens familj var besläktad med dansk handelsaristokrati och adel; det blev ofta utflykter och släktsammankomster på slott och herresäten.

För Karen Blixen var en blombukett lika mycket konst som en tavla. Museet återskapar arrangemangen i hennes egna vaser med blommor ur trädgården. Bild: Hans Rooth

Karen Blixen uppges ha älskat att arrangera blommor – för henne var det som att måla en tavla. Varje år återskapar museet arrangemangen i hennes egna vaser, med blommor från den egna trädgården.

Karen Blixen var medlem av den danska Akademien och sammanträdena hölls ute på Rungstedlund. Efteråt bjöd författarinnan ledamöterna på middag. Då dukades det med vita linnedukar, silverkandelabrar och blomsteruppsatser från den egna trädgården.

Gjutjärnsspisar

De magnifika gjutjärnsspisarna som står i varje rum var gåvor från förmögna, nära släktingar under 1950-talet. Spisarna fanns tidigare på olika danska herresäten.

När husen renoverades kasserades ofta de tunga pjäserna och sattes upp på slottsvindarna. På det vinterkalla Rungstedlund fick de nytt liv.

Det var först på 1960-talet, under de sista åren av författarinnans liv, som huset genomgick en grundlig renovering.

Text Lage Stone

Foto Hans Rooth

Profil

Karen Blixen

Föddes 1885.

Bodde i Kenya 1914–31. Tillsammans med maken Bror -Blixen drev hon först en boskapsfarm, -sedermera en kaffeplantage Karen Coffee Company. Plantagen var en förlustaffär. Småningom träffade Blixen engelsmannen Denys Finch Hatton som blev hennes -stora kärlek. Blixen var mycket omtyckt av sina anställda.

Karen Blixen var en av grundarna av -Danska Akademien, 1960.

Min afrikanska farm filmatiserades 1985 med Meryl Streep och Robert -Redford i -huvudrollerna som Karen Blixen och -Denys Finch Hatton.

Karen Blixen skrev ibland under pseudonymen Isak Dinesen

Berömda böcker

Min afrikanska farm, 1937

Vinteräventyr 1942

Sju romantiska berättelser, 1934

www.blixen.dk

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46