Hemligt, hemligt när Archie döptes – anlitade modefotograf

Prinsparet med den nydöpta Archie vid Windsor slott där man skymtar rosenträdgården i bakgrunden. Bild: Chris Allerton/Lehtikuva-AFP

Ingen tv-sändning, inga pressfotografer och hemliga gudföräldrar. Inte ens drottningen själv närvarade, hon var upptagen på annat håll. Lördagens kungliga dop i Storbritannien liknade inget annat.

Det är ingen tvekan om att hertigen och hertiginnan av Sussex – det vill säga brittiske prins Harry och hans hustru Meghan som är föräldrar till två månader gamle Archie Harrison Mountbatten-Windsor – bestämt sig för att hålla sin förstfödde från offentlighetens ljus.

I alla fall då han under dagen döptes av ärkebiskopen av Canterbury Justin Welby i slottet Windsor Castles privata kapell.

Modefotograf har uppdraget

I stället för pressfotografer var det modefotografen Chris Allerton, som är god vän med familjen, som fått uppdraget att föreviga dopet på bild.

Det officiella dopfotot. Från vänster i bakre raden Camilla hertiginnan av Cornwall, prins Charles, Doria Ragland (Meghans mor) Jane Fellows, Sara McCorquodale (systrar till prins Harrys framlidna mor prinsessan Diana) prins William och hans hustru Kate. Bild: Chris Allerton/Lehtikuva-AFP

Något klockslag för när dopet skulle äga rum offentliggjordes inte av Buckingham Palace. Men under eftermiddagen när en bild från ceremonin lagts ut på Instagram stod det klart att Archie Harrison Mountbatten-Windsor döpts under förmiddagen.

Mer hemligt

Efter önskemål från de personer som ska bli lille Archies gudföräldrar kommer inte dessas namn att offentliggöras.

Men prins Charles och hans hustru Camilla närvarade under ceremonin, liksom hertiginnan av Sussex mor Doria Ragland och prins William med hustru Kate.

Dessutom deltog de två systrarna – Jane Fellows och Sara McCorquodale – till prins Harrys framlidna mor, prinsessan Diana.

Att inte låta den brittiska allmänheten få närmare tillgång till evenemanget har väckt viss irritation. Brittiska medier, bland dem exempelvis BBC, noterar att gossebarnets föräldrar nyligen lät skattebetalarna stå för miljonbelopp när parets hus renoverades.

Klassisk dopklänning

Å andra sidan anas en viss motvillig beundran för ett par som väljer att gå sin egen väg, utan att slaviskt följa den kungliga etiketten.

En tradition följs dock – Archie Harrison Mountbatten-Windsor bär en handgjord replika av den dopklänning som ursprungligen syddes till drottning Victorias äldsta dotter. De senaste elva åren har den nygjorda klänningen använts vid kungliga dop.

Prinsparet med sin nyfödde son den 8 maj i år. Bild: Dominic Lipinski/Lehtikuva-AFP

Drottning Elizabeth, och prins Philip, liksom Doria Ragland (mor till prins Harrys hustru Meghan) hälsade under överinseende av prins Harry och Meghan på Archie Harrison Mountbatten-Windsor i maj i år. Bild: Chris Allerton/TT-AP

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning