Hemligt företag tar över Tjäreborg – köparen avslöjas under onsdagen

Tjäreborg har hittat en köpare. Bild: Teemu Salonen/Lehtikuva

Det står nu klart vem som tar över charterbolaget Tjäreborgs verksamhet efter att Thomas Cook gått i konkurs. Vilket företag som står bakom förvärvet är ännu hemligt, men enligt uppgifter till TT tar köparen över hela den nordiska rörelsen.

Nyheten presenteras på onsdagsförmiddagen vid en pressträff.

Tjäreborgs ägare Thomas Cook-gruppen, en gång i tiden pionjär inom charterresor, gick i konkurs i september efter att under lång tid ha pressats av dålig lönsamhet. Bara under det senaste året har bolaget flera gånger tvingats till vinstvarningar.

Tusentals resenärer, framför allt britter, blev strandsatta på sina resemål. Mängder av turister i flera länder fick bittert konstatera att de inte kom med sina flyg till varmare breddgrader den där måndagsmorgonen 23 september.

Under tiden har Tjäreborg efter ett visst strul i samband med konkursen drivit sin verksamhet som vanligt.

Tio spekulanter

Ända sedan dess har det spekulerats om vem som skulle ta över den ännu lönsamma nordiska delen av resekoncernen Thomas Cook, där Tjäreborg ingår tillsammans med researrangörerna Spies, Globetrotter och Ving.

Att det funnits flera intressenter av rörelsen har stått klart ett tag. Förra veckan uppgav Spies att det funnits över tio intresserade spekulanter som vill köpa Thomas Cooks nordiska del.

– Det har kommit några bra bud, sade bolagets kommunikationschef Lisbeth Nedergaard till Finansavisen då.

Svensk-tyskt riskkapitalbolag?

I mitten av oktober berättade Vings kommunikationschef Fredrik Henriksson att ett första icke-bindande, så kallat indikativt, bud lagts på verksamheten.

– Jag kan bekräfta det, sade Henriksson till TT den 11 oktober.

Det svensk-tyska riskkapitalbolaget Triton är ett av de bolag som tidigt nämndes som potentiell köpare. Triton lade redan i våras bud på den nordiska rörelsen – men ville inte säga om bolaget lagt ett bud den här gången.

Även Fredrik Henriksson uppgav att det fanns flera intressenter och räknade därför med en snabb försäljningsprocess.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning