Hemliga tunnlar hittade i jakten på penningtvättande munk

Bild: Lehtikuva/NARONG SANGNAK

Polisen i Thailand har hittat hemliga tunnlar under tempelområdet Dhammakaya i jakten på en inflytelserik munk som misstänks för penningtvätt. Men själva munken fortsätter att gäcka polisen.

Tusentals poliser är inblandade i jakten. I torsdags gick de in i tempelområdet som tillhör buddistavknoppningen Dhammakaya, för att hitta den 72-årige munken Phra Dhammachayo, som anklagas för penningtvätt och ha tagit emot motsvarande närmare 300 miljoner kronor i förskingrade pengar.

Lång tunnel

Genomsökningen inleddes efter att tempelförsamlingen vägrat att lämna över Dhammachayo, som de menar är för sjuk för att förhöras. Tidigare försök att söka igenom templet har hindrats av att tusentals anhängare dykt upp och stoppat försöken.

En växande frustration bland poliserna märktes under jaktens andra dag, när de leddes genom ett oändligt antal rum och korridorer av orangeklädda munkar på det omkring fyra kvadratkilometer stora området. En 1,5 kilometer lång tunnel, som delas i två, har hittats under templets huvudbyggnad, som kan ha använts för munken att gömma sig.

– Dhammakayatemplet är så omfattande så det kommer att ta tid att söka igenom. Vi har inte lyckats hitta honom än, men enligt våra underrättelser är han fortfarande i tempelområdet, säger Worranan Srilum vid den nationella polisstyrkan DSI.

Nekar till brott

När polisen sökte igenom en sjukstuga, där man trott att Dhammachayo skulle vara, upptäckte man medicinsk utrustning, och att kuddar lagts under en dräkt för att se ut som en sovande person. Munken var dock inte där.

– De har sagt att han var sjuk och orörlig. Men vi hittade inte honom i går, vilket innebär att han kan förflytta sig. Vi kommer att fortsätta att leta i många dagar. Hittar vi honom inte i dag fortsätter vi i morgon, säger Paisit Wongmuang, chef för Thailands departement för särskilda utredningar.

Phra Dhammachayo har tidigare nekat till alla brott, och hävdat att utredningen är politiskt motiverad.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning