Helt sjukt roligt

Phoebe Waller-Bridge har både skrivit och spelar huvudrollen i den originella brittiska komediserien Fleabag.Bild: All3Media

Missa inte den originella och ovanligt roliga brittiska komediserien Fleabag om den impulsiva unga Londonkvinnan Fleabag. Skruvade sexskämt varvas med problematiska familjerelationer.

Fleabag sänds i Yle TV2 måndagar kl. 21.00.

BBC-komediserien Fleabag är en smärre sensation efter endast en säsong och sex avsnitt på knappa halvtimmen. Den har nominerats till branschens tunga priser, och även kammat hem flera statyetter. Man tar sig med andra ord an den med höga förväntningar.

Och man blir inte besviken. Fleabag är det bästa som visats i komediserieväg på ett bra tag. Man sitter och fnissar hysteriskt mest hela tiden. Missa för all del inte det här, det är en blivande tv-klassiker!

Serien har sitt ursprung i en framgångsrik enpersonsföreställning skriven och spelad av Phoebe Waller-Bridge (född 1985). Hon har även skrivit tv-serien och spelar huvudpersonen i den.

Fleabag handlar om Fleabag, en ung kvinna i London som jobbar på ett kafé med marsvinstema och har ett struligt privatliv. Dels är det karlarna, en expojkvän det är svårt att helt bli kvitt, en snygging med motorcykel och en korkad typ med markanta framtänder. Dels är det familjen bestående av en åldrande far och en äldre syster som är framgångsrikare i yrkeslivet men för den skull inte friskare i huvudet. Syskonrelationens konflikter men också lojaliteter är fint skildrad. Mamman har dött i bröstcancer, och pappans nya fru tar den elaka styvmodern till en ny nivå. De subtila pikarna haglar, allt leverat med falska leenden medan luften vibrerar av hat. Seriens rättframma sätt att behandla sex får Sex and the city att framstå som pryd.

Det är med andra ord ingen rosig feelgoodkomedi. Det som bjuds är ett stycke humor som är helt sin egen. För att göra något så här skruvat och sjukt krävs ett originellt tänk och ett helt eget sätt att se på tillvaron. Ett grepp som flitigt används är att Fleabag ofta vänder sig direkt till kameran för att kommentera det som händer.

Det som börjar i den skruvade knaskomedins tecken drar i de sista avsnitten allt mer ihop sig till tragikomedi, för att inte rent av säga drama. I all sin komiska impulsivitet bär Fleabag på ett djupt sår; bästa väninnan som hon var så tajt med har av misstag (!) tagit livet av sig.

Yle TV2 sänder två avsnitt av serien tre måndagar i rad. Säsong två är planerad till 2019. Det är knappt man kan vänta.

Malin Slotte TV-redaktör

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00