Helt följdriktigt att Samlingspartiet är en vinnare

Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

Varför i all världen skulle man som samlingspartistisk väljare vara missnöjd? Sett till vad partiet levererat är det helt logiskt och följdriktigt att man i stora drag behåller sitt väljarstöd 2019.

På Svenska Yles valvaka efterlyste Ny Tids chefredaktör Janne Wass mer ideologi i valrörelserna. Statsvetaren, tillika Svenska Yles expertkommentator i många val, Göran Djupsund, genmälde att han sällan hört så många ideologiska markeringar i en valrörelse som i denna.

Båda två förvånade sig emellertid över att Centern straffats brutalt för sin regeringsmedverkan, medan Samlingspartiet klarat sig undan, ja till och med fått ett tilläggsmandat. På liknande sätt resonerar ett stort antal andra kommentatorer: med förvåning, överraskning, förundran?

Jag för min del är förvånad över förvåningen. Jag tycker inte att det är det minsta märkligt att resultatet ser ut som det gör. Betänk följande ABC:

A) Centern är ett borgerligt parti, men med en stark socialliberal tradition.

B) Samlingspartiet är ett borgerligt parti, med en utpräglad högerinriktning.

C) Regeringen Sipilä med Centern och Samlingspartiet i basen har fört en utpräglad högerpolitik.

Alltså: Samlingspartiets väljare har högersympatier. De vill ha en högerpolitik. En högerpolitik innebär att regeringen väljer nedskärningar framför skattehöjningar. Att den privatiserar offentlig service. Att den försöker göra livet som arbetslös tuffare för att "sporra" till arbete. Att den för en stram finanspolitik.

Samlingspartiet har aldrig gjort någon hemlighet av att man står för just detta. I riksdagsvalet 2015 fick högerpartiet förtroende av sina högerväljare för sin högerpolitik och tog plats i Sipiläs högerregering.

Varför i all världen skulle man som samlingspartistisk väljare vara missnöjd? Varför skulle man inte ge fortsatt förtroende? Sett till vad partiet levererat är det helt logiskt och följdriktigt att man i stora drag behåller sitt väljarstöd 2019. Privatiseringen av vården åkte på en stöt i slutet av perioden, men det uppvägdes av att man inte behövde rösta för en landskapsreform som stora delar av supportrarna ändå var emot.

Jag vet inte om "förvåningen" handlar om en misslyckad spelanalys eller om fyrkantig uppfattning att "regeringsmedverkan kostar". Inte kostar det nödvändigtvis att sitta i regeringen, inte om man gör det man sagt att man vill göra.

Hur gick det för din kandidat? Du hittar valresultatet här.

Fredrik Sonck Kulturchef

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39