Helt enkelt rätt lysande

PREDIKANT OCH KOMIKER. Jonas Gardell kombinerar framgångsrikt allvar och underhållning. Bild: Stellan Herner

Jonas Gardell fick, rättvist, stående applåder av Helsingforspubliken. Som komiker håller Gardell världsklass.

Jonas Gardell: 30 år tillsammans, Savoy 10.2

För trettio år sedan gjorde Jonas Gardell sin första scenshow. För ungefär trettio år sedan debuterade han också som författare, och träffade sin finlandssvenske livskamrat Mark Levengood. Det finns alltså flera anledningar för honom att fira trettioårsjubileum, och varför inte slå på stort och göra det med en ny show? Samtidigt handlar den senaste showen inte bara om att fira privata milstolpar, utan breddar också perspektivet till att skildra hur Sverige utvecklats genom dessa decennier.

Visst finns här viss nostalgihumor då Gardell driver med fenomen som teknik, porr, dataspel, telefonkataloger och mat på konservburk. Men budskapet är inte nostalgiskt; poängen är att det inte var bättre förr, det finns ingen orsak att längta tillbaka till flydda tider, som vissa brunblåa partier gör. Snarare påminns vi om att rättigheter vinns genom hård kamp; på trettio år har exempelvis homosexuella relationer gått från inget som helst samhälleligt erkännande till äktenskap på jämlik grund.

Vissa skämt är från tidigare shower, men de är snyggt inbakade och lämpligt doserade och finns där för att skapa en igenkänningseffekt – återvinna skämt på grund av materialbrist behöver Gardell knappast.

Under dessa trettio år har Gardell utvecklat och finslipat en egen stil som scenkonstnär – upprepningen av en replik, denna gång ur en dansk 3D-åttiotalsporrfilm, är ett av hans kännetecken. Hans scenpersona är en hyperaktiv hysterika som grimaserande med sitt gummiansikte skickligt drar med sig publiken på en ömsom hisnande rolig, ömsom djupt allvarlig, bergochdalbana där vansinniga kulsprutemonologer varvas med stillsamma ögonblick då han är predikanten ur vars hand publiken pickar i sig levnadsvisdomarna.

Det är en slingrig väg full av överraskningar, ofta på gränsen till allt möjligt: det maneriska, det alltför manipulativa, sentimentala, snuskiga, till synes självutlämnande … Men Gardells skicklighet som komiker och gåva till publiken är att han trots allt håller sig på rätt sida om gränserna, och slutresultatet är rätt så lysande.

Föreställningen blickar inte bara tillbaka, utan är också en samhällskritisk samtidskommentar som betonar vikten av att känna igen fascismen i den skepnad den visar sig i dag. I den offentliga debatten i Sverige har Gardell också skarpt kritiserat hur moderatledaren Anna Kinberg Batra nyligen gläntat på dörren till ett samarbete med Sverigedemokraterna.

Malin Slotte TV-redaktör

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning