Helt enkelt förtjusande

Pentti Heinonen och Lea Musonen får hjälp med datorn av Janne Naakka.Bild: Pyry Pietiläinen

Yle får in en riktig fullträff i premiäravsnittet av serien där seniorer får hjälp med sina datorer av unga Youtubepersonligheter.

Surfande seniorer i Yle TV1 torsdagar kl. 20.00, repris måndagar kl. 5.55 och tisdagar kl. 16.15.

Att castingen, valet av deltagare, är A och O i en tv-serie är den nya realityserien Seniorit somessa ett exempel på. Åtminstone har man lyckats alldeles lysande med detta i det första avsnittet, som skildrar mötet mellan några rätt bedårande personligheter.

Serien bygger på det brittiska formatet O.A.P Internet Virgins (O.A.P. står för Old Age Pensioner) som sammanför olika generationer genom att låta unga vloggare hjälpa äldre personer med datorn och internet. Varje avsnitt fokuserar på nya pensionärer, och kvällens huvudpersoner är särboparet Pentti Heinonen, 91, och Lea Musonen, 74, som får hjälp av den 23-årige vloggaren och modebloggaren naaG alias Janne Naakka.

Pentti och Lea visar sig vara ett uppfriskande roligt och charmigt par, och mötet med Youtubefenomenet naaG blir en riktig fullträff, trots stora olikheter. Innan de träffas är Janne en smula fundersam över hur de ska reagera på honom; som hans alias naaG antyder är han nämligen "not an average Guy", ingen vanlig kille. Men de klickar från start. Paret får lära sig använda läsplatta och får hjälp med att ringa videosamtal till varandra. Lea och Janne har dessutom ett gemensamt intresse i mode och Janne hjälper Lea att färdigställa en Chaneljacka hon håller på och syr. Dessutom spelar de in en Youtubevideo där Lea blir sminkad av den skicklige Janne (finns att se i sin helhet på hans Youtubekanal).

Som programidé är det här ju föredömligt generationsöverskridande; potential finns att locka både gammal som ung (det ser Youtubepersonligheterna till) och allt däremellan. Även om det ska mycket till för att toppa premiäravsnittets glada energi bjuder även andra delen på en intressant personlighet i den intensiva och verbala Liisa Vanhatalo, 81, som intresserar sig för grafologi och mindfulness. Den 25-årige vloggaren Seksikäs-Suklaa alias Luyeye Konssi försöker få henne att våga börja blogga. I teamet som hjälper seniorerna med deras datorproblem ingår även vloggarna Tume, Pinkku Pinsku, Karoliina Tuominen, Julia Ahonen och Mikirotta.

Malin Slotte TV-redaktör

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00