Helstekt oxfilé med grillade grönsaker och madeirasås

Helstekt oxfilé med grillade grönsaker är ett samarbete mellan kök och grillplats. Bild: TT

Ibland kan den trygga köksspisen vara att föredra även mitt i grillsäsongen. En riktigt fin köttbit ugnssteks säkert i köket. Men tillbehören grillas.

För 4 personer, 40 minuter

700 g oxfilé

salt och svartpeppar

smör och rapsolja

Till såsen:

2 dl madeira

3 dl vatten

1 1/2 msk konc. kalvfond

1 msk hackad gul lök

2 msk hackade persiljekvistar

1 lagerblad

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 msk kinesisk soja

salt och vitpeppar

Att äta till:

1 aubergine

1 zucchini

2 stora tomater

bladpersilja

Gör så här:

1. Koka upp madeira, vatten och kalvfond. Tillsätt hackad lök, persiljekvistar och lagerblad. Red av med majsstärkelse löst i vatten. Sjud såsen i 5 minuter. Smaka av med soja, salt och vitpeppar. Sila.

2. Putsa köttet och krydda det med salt och svartpeppar. Bryn runt om i lika delar smör och rapsolja. Efterstek i 175 graders ugn i 16 minuter (20 min. för genomstekt kött). Låt köttet vila under folie i 10 minuter innan det skivas upp.

3. Skär aubergine och zucchini i tjocka skivor. Dela tomaterna i halvor. Pensla snittytorna med olja och salta lätt. Grilla grönsakerna över fin glöd. Lägg upp och toppa med bladpersilja.