Helstekt oxfilé med grillade grönsaker och madeirasås

Helstekt oxfilé med grillade grönsaker är ett samarbete mellan kök och grillplats. Bild: TT

Ibland kan den trygga köksspisen vara att föredra även mitt i grillsäsongen. En riktigt fin köttbit ugnssteks säkert i köket. Men tillbehören grillas.

För 4 personer, 40 minuter

700 g oxfilé

salt och svartpeppar

smör och rapsolja

Till såsen:

2 dl madeira

3 dl vatten

1 1/2 msk konc. kalvfond

1 msk hackad gul lök

2 msk hackade persiljekvistar

1 lagerblad

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 msk kinesisk soja

salt och vitpeppar

Att äta till:

1 aubergine

1 zucchini

2 stora tomater

bladpersilja

Gör så här:

1. Koka upp madeira, vatten och kalvfond. Tillsätt hackad lök, persiljekvistar och lagerblad. Red av med majsstärkelse löst i vatten. Sjud såsen i 5 minuter. Smaka av med soja, salt och vitpeppar. Sila.

2. Putsa köttet och krydda det med salt och svartpeppar. Bryn runt om i lika delar smör och rapsolja. Efterstek i 175 graders ugn i 16 minuter (20 min. för genomstekt kött). Låt köttet vila under folie i 10 minuter innan det skivas upp.

3. Skär aubergine och zucchini i tjocka skivor. Dela tomaterna i halvor. Pensla snittytorna med olja och salta lätt. Grilla grönsakerna över fin glöd. Lägg upp och toppa med bladpersilja.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning