Helstekt kyckling

Helstekt kyckling är festligt – en underskattad middagsrätt som är på väg att försvinna. Bild: Janerik Henriksson/TT

Helstekt kyckling är gravt underskattat och en perfekt rätt att bjuda på. Den här sköter sig dessutom mer eller mindre själv i ugnen medan du fixar med annat.

Helstekt baconlindad kyckling med dragon och citronpotatis

För 4 portioner, 90 minuter

1 hel kyckling, helst majskyckling

salt

nymalen svartpeppar

1 paket bacon, 140 g

2 citroner

3–4 kvistar dragon

2 lökar, i kvartar

4 späda morötter, i bitar

500 g färskpotatis eller delikatesspotatis, delade

8 vitlöksklyftor

1 dl svarta och gröna oliver

4 msk vatten eller vitt vin

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Torka av kycklingen och salta och peppra. Täck den med baconskivor som överlappar varandra. Placera i en ugnsfast form.

2. Dela en citron på hälften och stoppa halva inuti kycklingen tillsammans med några kvistar dragon. Hacka resten av citronerna grovt.

3. Fördela citron, lök, morötter, potatis, vitlök och oliver runt kycklingen. Tillsätt vatten eller vin. Smaksätt med dragon, salt och peppar. Stek i ugnen i 30 minuter. Täck bröstet med folie och stek i ytterligare 50-60 minuter, tills innertemperaturen är 72 grader.

4. Placera kycklingen och grönsakerna på ett serveringsfat, häll över all vätska från formen och täck löst med folie i 10 minuter före serveringen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning