Helstekt fläskfilé med äpple- och plommonsås

Katrinplommon och äpplen ger fläskfilén en härlig sensommarsmak. Bild: TT

Äpple och plommon ligger rätt i tiden. Frukterna ger fin smak åt såser och grytor. Här smaksätter de såsen till helstekt fläskfilé med pasta och ugnsstekt tomat.

För 4 personer, 35 minuter

600 g fläskfilé

1 tsk hackad rosmarin

salt och vitpeppar

smör och rapsolja

Till såsen:

2 msk smör

2 msk vetemjöl

2 dl vatten

2 dl grädde

1 dl torrt vitt vin

1 msk konc. kycklingfond

1 äpple

12 katrinplommon

Att äta till:

pasta

blandade salladsblad

ugnsstekta tomathalvor

färsk rosmarin

Gör så här:

1. Putsa och gnid köttet med salt, peppar och finhackad rosmarin. Bryn runt om i lika delar smör och rapsolja. Efterstek i ugnen på 175 grader i 12-15 minuter.

2. Dela tomaterna i halvor. Toppa snittytan med smör, hackad rosmarin och salt. Sätt in tillsammans med köttet när 10 minuter av stektiden återstår. Koka pastan.

3. Skala, kärna ur och skär äpplet i bitar och hacka plommonen. Fräs dem med smör i en kastrull. Pudra över vetemjöl och späd med vatten, grädde och vin. Smaka av med fond och sjud 5 minuter. Salta och peppra.

4. Skiva köttet och lägg pastan i en djupare tallrik, följt av köttet. Ringla över såsen. Garnera med stekta tomathalvor, blad och rosmarin.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning