Helstekt fläskfilé med äpple- och plommonsås

Katrinplommon och äpplen ger fläskfilén en härlig sensommarsmak. Bild: TT

Äpple och plommon ligger rätt i tiden. Frukterna ger fin smak åt såser och grytor. Här smaksätter de såsen till helstekt fläskfilé med pasta och ugnsstekt tomat.

För 4 personer, 35 minuter

600 g fläskfilé

1 tsk hackad rosmarin

salt och vitpeppar

smör och rapsolja

Till såsen:

2 msk smör

2 msk vetemjöl

2 dl vatten

2 dl grädde

1 dl torrt vitt vin

1 msk konc. kycklingfond

1 äpple

12 katrinplommon

Att äta till:

pasta

blandade salladsblad

ugnsstekta tomathalvor

färsk rosmarin

Gör så här:

1. Putsa och gnid köttet med salt, peppar och finhackad rosmarin. Bryn runt om i lika delar smör och rapsolja. Efterstek i ugnen på 175 grader i 12-15 minuter.

2. Dela tomaterna i halvor. Toppa snittytan med smör, hackad rosmarin och salt. Sätt in tillsammans med köttet när 10 minuter av stektiden återstår. Koka pastan.

3. Skala, kärna ur och skär äpplet i bitar och hacka plommonen. Fräs dem med smör i en kastrull. Pudra över vetemjöl och späd med vatten, grädde och vin. Smaka av med fond och sjud 5 minuter. Salta och peppra.

4. Skiva köttet och lägg pastan i en djupare tallrik, följt av köttet. Ringla över såsen. Garnera med stekta tomathalvor, blad och rosmarin.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning