Helsinki Lit får pris på bokmässan – "Vi planerar i blind tro på att det ordnar sig"

Helsinki Lits grundare Philip Teir och Heidi Backström belönas för sitt arbete med litteraturfestivalen och för att ha främjat litteraturintresset hos finländarna. Bild: Pressbild

Helsinki Lits programchef Philip Teir och producent Heidi Backström belönas för sitt arbete med den internationella litteraturfestivalen Helsinki Lit.

"Helsinki Lit-evenemangets producent Heidi Backström och programchef Philip Teir visade ett beundransvärt mod då de ordnade den första internationella litteraturfestivalen i Finland för fem år sedan," står det i motiveringen till att paret beviljas priset Av kärlek till boken.

Festivalens signum är långa och högkvalitativa diskussioner om litteratur och en stor del av de gästande författarna är internationella.

– Man måste planera i blind tro på att det ordnar sig, säger Philip Teir, apropå modet, och påpekar att författarna bokas innan arrangörerna vet om de får det stöd de ansökt om.

Tack vare att många förlag är involverade i författarbesöken finns en viss grundtrygghet.

– Det är väldigt roligt att förlagen jobbar så bra tillsammans. Vi upplever ingen konkurrens mellan dem.

I maj 2020 är det åter dags för Helsinki Lit. Festivalen arrangeras den 15–16 maj, denna gång på Bio Rex och inte på Savoyteatern som hittills.

– På Glaspalatset finns mera utrymme att röra på sig och vi kan också erbjuda annat program, som högläsning, säger Teir.

Författarnamnen avslöjas i februari och enligt Philip Teir ser läget "bra ut".

Av kärlek till boken är Helsingfors bokmässas eget pris och ges som erkänsla för förtjänstfullt arbete för läsfrämjande. Priset delas ut för nittonde gången i år och överräcktes på torsdagen i samband med invigningen av mässan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning