Helsinki Cup är en glädjens turnering

Kul. Patricia Lehto (t.v), Madeleine Carpelan och Isabella Holmqvist (t.h) njuter av att få spela i Helsinki Cup. Bild: Ida Enegren

Finlands största juniorfotbollsturnering är en idrottsfest åt både publik och deltagare. ACK från Kyrkslätt är ett av de hundratals lag som för med sig fröjd och glädje till Helsingfors i form av fotboll.

Solen gassar över Degerö idrottsplan på onsdag. Den tredje dagen av Helsinki Cup är i gång för fullt. Kioskförsäljarna säljer glass, föräldrarna hejar på sina barn, juniorerna kämpar ivrigt på spelplan, och viktigast av allt; alla tycks njuta av vad de gör. Fotbollen för unga och vuxna samman för en glädjens turnering i Helsingfors.

Kännetecknande för Helsinki Cup, den tredje största juniorturneringen i Europa, är vimlet av lag i olika färgers tröjor runtom spelplanen. Bland vimlet av lag finns också AC Kirkkonummis lag i mörkblåa speltröjor som spelar i klassen flickor tretton år. Laget har precis besegrat Vantaan Jalkapalloseura i sin sista gruppspelsmatch med slutsiffrorna 4-2 och det starka solskenet verkar spegla sig på spelarnas ansikten. Spelar- och kamrattrion Madeleine Carpelan, Isabella Holmqvist och Patricia Lehto är nöjda med dagens insats.

– Det gick bra. Vi hade bra med lägen och vi gjorde flera mål, säger de.

Alla tre Kyrkslättbor har spelat fotboll i över sju år. Yttern Holmqvist och försvararen Lehto har varit med i Helsinki Cup förut, medan detta är debut för Carpelan, som spelar försvarsposition.

Talang. AC Kirkkonummis Patricia Lehto imponerade med sin bollkontroll. Bild: Ida Enegren

Fotboll och kamratskap

Trion beskriver deltagandet i Helsinki Cup med ord som roligt, kiva och intressant. Men det är naturligtvis först och främst för fotbollen de är här.

– Fotboll är bäst, säger Carpelan kort och koncist.

De tycker att turneringen är speciellt rolig på grund av det stora deltagarantalet. Tyvärr möter ACK inte något lag från ett annat land i år. De har dock förberett sig inför turneringen med internationella spel.

– Vi var i Sverige förra veckan och spelade mot bland annat norska lag. Efter det har vi endast vilat inför Helsinki Cup, konstaterar trion.

Sitt egna lag beskriver de som det bästa laget som finns. Alla är bra vänner och jobbar ihop. Lagandan är på topp och det verkligen syns vid varje tillfälle. Innan matchen i samband med uppvärmningen, under matchen och efter matchen i segerjublet är spelarna glada och ivriga.

– Vi har alltid roligt tillsammans, säger de.

Turneringen fortsätter

I och med att ACK segrade i sin match och Lauttakylän Luja förlorade i sin sista match säkrade Kyrkslättlaget en plats i A-finalerna för klassen flickor 13 år. I nästa match ställs de mot FC Wild, även från Kyrkslätt. ACK inledde sin turnering med två förluster. Efter det blev de ett oavgjort och nu seger. Formkurvan pekar alltså uppåt och spelarna tror på en möjlighet till framgång.

– Om vi spelar likadant som i dag kan vi vinna, säger de.

Efter att ha blivit intervjuade och fotade är det dags för spelarna att följa med sitt lag och summa ihop dagen för att sedan åka hemåt. Först går de dock och köper en välförtjänt glass var från kioskförsäljarna.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning