Helsingin Uutiset: Närgången varg i Östersundom – allt fler iakttagelser i Sibbo och Vanda

Vargar tassar omkring i Sibbo och Vanda. Den här bilden är tagen i Kuhmo i Kajanaland. Bild: Anni Reenpää/Lehtikuva

Antalet iakttagelser och misstankar om vargar har ökat i Sibbo den här veckan. I Östersundom lär en varg ha varit för närgången mot en människa i torsdags.

Östersundom jaktförenings ordförande Richard Wahlman blev direkt intresserad av de uppgifter om vargincidenten som funnits på sociala medier. Wahlman kom i kontakt med paret som rapporterat iakttagelsen. Paret har enligt Wahlman kunskap om djur.

"Kvinnan var på sin hemgård och såg en varg springa mot henne. Hennes man var då inne i huset. Vargen kom någon meter från kvinnan och hunden, men de hann ta sig in i hemmet", säger Wahlman till Helsingin Uutiset.

Händelsen inträffade klockan 20.45 på torsdag. Polis kallades till platsen, men då hade djuret avlägsnat sig.

Det är inte lätt att försäkra sig om att det handlar om en varg, men Wahlman har i alla fall informerat boende på området.

– Jag tog reda på mer om händelsen och ringde till närliggande stall. Jag såg det som min skyldighet, säger han.

Förra veckoslutet och under den gånga veckan har flera iakttagelser av vargar gjorts i Sibbo och Vanda. I Hindsby uppges en varg ha följt en människa i 150 till 200 meter.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning